POGORŠANA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U Banjaluci više od 1.000 pozitivnih na koronu, Gradski štab doneo nove mere

R.S.

21. 10. 2020. u 11:02

GRADSKI štab za vanredne situacije Banjaluka zaključio je na današnjoj sednici da je epidemiološka situacija u ovom gradu “izuzetno zabrinjavajuća”, a doneseno je niz novih preporuka i mera.

ПОГОРШАНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У Бањалуци више од 1.000 позитивних на корону, Градски штаб донео нове мере

Foto: R.S.

- Preporučuje se obustava svih organizovanih javnih okupljanja. Nismo se odlučili na zabranu, jer bi zabrana bila politički protumačena. Banjaluka će i narednih dana imati trocifrene brojeve zaraženih. Ljudski životi su važniji od glasova u kampanji - rekao je danas gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.


U Banjaluci je trenutno  1.619 osoba u izloaciji, a 1.010 slučajeva je je aktivno. Od toga 6,5 odsto je sa teškom slikom i na bolničkom lečenju su. Najviše obolelih je među radno aktivnim stanovništvom od 20 do 60 godina.

- Podaci su izuzetno zabrinjavajući. Do sada nisu bile ni  blizu velike brojke kao u poslednje vreme, a drastično se pogoršava situacija od kraja septembra. Svako pogoršanje vrši pritiska na zdravstveni sistem, što može imati nesagledive posledice. Sve naše službe su preopterećene - rekla je direktorica Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović.

Zaključeno je da nije bilo širenja virusa u školama i vrtićima, a da su zaražena deca, nastavnici i drugi, bili vezani za porodične klastere.
Gradonačelnik Banjaluke je podvukao da su obavezne maske u zatvorenom, a od danas i na otvorenom.

Naložio je strogu kontrolu domova za stare.
- Nismo se odlučili za zabranu poseta, zbog psihološke podrške ovim osobama. Starijim licima se preporučuje manje kretanje na javnim mjestima - kazao je Radojičić.
Što se tiče zabrane muzike uživo u ugostiteljskim objektima, Radojičić je naglasio da će to biti striktno kontrolisano.

- Ugostiteljski objekat koji napravi prekršaj, biće svakodnevno kontrolisan. Ako se utvrdi jedna greška, biće pod kontrolom inspekcije i komunalne policiji svaki dan - kazao je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri