FOND PIO RS: Poziv penzionerima da pošalju potvrde o životu

V. MITRIĆ

15. 10. 2020. u 13:30

Fond PIO Republike Srpske pozvao je penzionere, koji penzije primaju van RS, da Fondu pošljaju potvrdu o životu, kako bi se isplata penzije u narednoj godini mogla da bude redovno i bez prestanka.

ФОНД ПИО РС: Позив пензионерима да пошаљу потврде о животу

Foto: V. Mitrić

Dostavljanje potvrde o životu ne odnosi se na korisnike sa prebivalištem u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Federaciji BiH (27.356 korisnika), jer se taj podatak obezbeđuje putem elektronske razmene podataka između nosilaca osiguranja.

Dostavljanje potvrde o životu za korisnika sa prebivalištem van Republike Srpske (23.936 korisnika) čini se u skladu sa članom 140. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Potvrda se dostavlja u nadležnu filijalu Fonda PIO, koja je donela rešenje o ostvarivanju prava i isplaćuje penzije.

Kako kaže dr Mladen Milić, direktor Fonda PiO RS, „korisniku penzije koji potvrdu o životu ne dostavi blagovremeno, isplata penzije se obustavlja”.

Novi korisnici prava sa prebivalištem van Republike Srpske potvrdu o životu dostavljaju nadležnoj filijali, nakon okončanja postupka rešavanja o pravu.

Potrda o životu je validna ako je overena kod nosioca penzijskog osiguranja u državi prebivališta, opštinskog organa, notara,suda i diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u državi prebivališta.

Obrazac Potvrde o životu može se preuzeti na Internet stranici Fonda PIO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024