SIPA HAPSI SRBE PO RS: Na području Ugljevika nova akcija

V. Mitrić

07. 10. 2020. u 12:21

POSTUPAJUĆI po nalogu iz Tužilaštva BiH policajci Sipe, BH policije, jutros su, pronašli na području Ugljevika Ivana Đurića (49), rođenog u Bijeljini, koji je osumnjičen za navodni zločin protiv čovečnosti, potvrđeno nam je u Tužilaštvu BiH i Sipi.

СИПА ХАПСИ СРБЕ ПО РС: На подручју Угљевика нова акција

Foto: D. Pozderović

- Đurić je pod istragom Posebnog odseka za ratne zločine i tereti se da je za vreme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija, na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na širem području Brčkog, u svojstvu pripadnika Interventnog voda policije, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vreme rata - kažu u Tužilaštvu BiH.

- Tereti da je počinio ubistva i druga nečovečna dela slične prirode, nad žrtvama koje su nezakonito zatvorene i dovedene u logor Luka u Brčkom. Posebni odsek za ratne zločine prikupio je dokaze koji osumnjičenog terete da je I direktno i lično, upotrebom vatrenog i hladnog oružja, na surov način, ubio dva zatvorenika, civila bošnjačke nacionalnosti i jednog civila hrvatske nacionalnosti. Nadalje, osumnjičeni se tereti da je, zajedno sa Goranom Jelisićem, zvanim “Adolf” (procesuiran i osuđen u MKSJ  Hagu), kao i drugim osobama, u više navrata tukao zatvorenike bošnjačke, hrvatske i albanske nacionalnosti palicama, hladnim oružjem kao i za to posebno izrađenim metalnim predmetima, nanoseći im trajne i teške telesne i duševne povrede činio mučenja i zlostavljanja zatvorenika, pljačkao i otimao novac i odeću, te činio druga nečovečna dela i mučenja na ponižavajuće načine.

Tužilaštvo BiH će da odluči da li će, od Suda BiH, da zatraži određivanje pritvora za Đurića, koga su teško optužili i koji još nema priliku da odgovori na otpužbe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili