SIPA MU UPALA U KUĆU I ODVUKLA GA U ZATVOR: Oštre reakcije na hapšenje ratnog komandanta VRS - On je antifašista i čovek istine

V. Mitrić

08. 09. 2020. u 15:17

NAČELNIK opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je, povodom hapšenja Ratka Đurkovića, ratnog komandata bataljona VRS, majora u rezervi VRS, koje su u utorak ujutru, zbog navodnih ratnih zločina, izveli pripadnici Sipe, da je reč o „čoveku istine“.

СИПА МУ УПАЛА У КУЋУ И ОДВУКЛА ГА У ЗАТВОР: Оштре реакције на хапшење ратног команданта ВРС - Он је антифашиста и човек истине

Ognjen Matavulj

- Đurković je ugledan domaćin i komšija, za svog radnog veka je bio dobar pedagog i nastavnik, pravdoljubiv i čovek istine koji je levičarski opredeljen. On je inicijator izgradnje parka rusko-srpskog prijateljstva u Donjoj Trnovi koja je poznata po antifašizmu rekao je Perić.

Foto: V. Mitrić

- Verujem da će se Đurković istinom odbraniti od nepravednih optužbi.

Predsednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković rekao je da ova organizacija oštro osuđuje hapšenje jednog od najuglednijih građana Ugljevika.

- Jutros su između 5.30 i 6.00 časova na jedan potpuno neljudski način pripadnici SIPA upali u kuću Đurkovića i uhapsili ga, kako kažu, zbog ratnih zločina. Nas je zaprepastio sam čin tog hapšenja, jer se radi o čoveku koji ima 76 godina i koji je odgovoran i lojalan i koji bi se odazvao na svaki poziv - rekao je Marinković.

Foto: V. Mitrić

On je istakao da se Ugljevik ponosi svojom Prvom majevičkom brigadom VRS koja nije imala nijednog procesuiranog vojnika za ratne zločine.

- Znamo da naši borci nisu pravili ratne zločine, Đurković je uvek bio vrsni borac i vojskovođa a svi znaju da se čitav svoj život bori protiv fašizma, rasizma i šovinizma, i sigurno da nikada ne bi činio zločin - naveo je Marinković i dodao da su u ratno vreme kada je branjena Republika Srpska vojnici učili od Đurkovića o ponašanju i vođenju odbrambenog rata. Jedini zločin na području opštine Ugljevik počinili su muslimanske snage iz Teočaka kada su 13. septembra 1994. godine upale u selo Mezgraju gdje su ubili tri civila, i više vojnika  i ranili stariju žensku osoba i zapalile više kuća - zaključio je Marinković.

Foto: V. Mitrić

On je rekao da će Boračka organizacija pružiti svu neophodnu podršku Ratku Đurkoviću i da je obavestila sve relevantne institucije Srpske prema njegovim rečima sramnom hapšenju.

Ratko Đurković rođen je 1944. godine u Donjoj Trnovi kod Ugljevika, predsednik je SUBNOR-a ove opštine. Istakao se kao društveno koristan radnik koji je čitav život proveo u opštini Ugljevik radeći kao učitelj, nastavnik, direktor škole, predratni predsednik Skupštine opštine Ugljevik, direktor SIZ Ugljevika, načelnik Odeljenja urbanizma u opštini Ugljevik.

U toku odbrambenog rata bio je komandant prvog bataljona Prve majevičke brigade i načelnik Štaba ove brigade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu