NEMA BIRANJA SUDSKIH PREDMETA! Šta donosi dugo očekivano usvajanje revidirane strategije procesuiranja ratnih zločina u BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

29. 09. 2020. u 16:39

NAKON dve godine opstrukcija SDA je, ipak, popustila i usvojena je Revidirana strategija za rad na predmetima ratnih zločina BiH.

НЕМА БИРАЊА СУДСКИХ ПРЕДМЕТА! Шта доноси дуго очекивано усвајање ревидиране стратегије процесуирања ратних злочина у БиХ

Tužilaštvo i Sud BiH / Foto D. Pozderović

Ovo će u praksi značiti konačno otvaranje sudskih proseca za desetine najsloženijih predmeta ratnih zločina, a pogotovo gde su žrtve Srbi.

Ovi predmeti su, kako kažu sagovornici našeg lista, godinama po ladicama u Tužilaštvu BiH i kupe prašinu jer bošnjački politički vrh nije dozvoljavao preko svojih "pipaka u pravosuđu" da isti budu otvoreni. To su, pre svega, zločini nad Srbima u Sarajevu i širem području tog grada, kao i zločini nad Srbima u Podrinju. Za te zločine odgovornost snose bonjšački ratni političari koji i danas gospodare političkom scenom u BiH.

Za razliku od srpskih ratnih političara i vojnog vrha, gde su mnogi procesuirani, kod Bošnjaka niko od važnijih ratnih političara nije bio pred pravosuđem zbog ratnih zločina, a to isto važi i za veliki broj članova tzv. Armije BiH. Ratni politički i vojni bošnjački kadar danas je u najvećem broju u SDA.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS, kaže da će se konačno usvajanjem i primenom strategije Tužilaštvo BiH baviti samo najsloženijim predmetima ratnih zločina u BiH.

Milorad Kojić / Foto D. Pozderović

- Uveden je sistem odgovornosti za tužioce. To je ključ ove strategije. Nema više u praksi mogućnosti da tužilac opstruiše predmet i da prođe nekažnjeno. Sada će odmah snositi odgovornost. Takođe, tužilac iz Tužilaštva BiH ne može više birati koji će predmet ratnog zločina raditi, a koji neće. Sada će to biti najsloženije predmeti ratnih zločina i moraće ih završavati. Aneks "A" strategije je propisao i kriterijum kako neki predmet dobija ocenu složenosti - pojašnjava Kojić i dodaje da će se napraviti selekcija najsloženijih predmeta.

DVOSTRUKI ARŠINI

UVERENI smo da više neće biti dvostrukih aršina u pravosuđu BiH kada je reč o procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima i da će srpske žrtve rata imati jednak tretman, kao i žrtve druga dva naroda - rekao je Veljko Lazić.

On očekuje da će do kraja godine tužioci Tužilaštva BiH započeti sa radom na najsloženijim predmetima ratnih zločina, a da bi se to desilo, najpre Ministarstvo pravde BiH treba da formira nadzorno telo koje će pratiti sprovođenje strategije.

Predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić očekuje da će biti ubrzano procesuiranje odgovornih za zločine nad Srbima.

On smatra i da će se usvajanje strategije pozitivno odraziti na ubrzanje procesa traženja srpskih žrtava rata i ekshumacije i identifikacije nestalih.

- Srpska još traga za 1.652 nestalih lica, od kojih 626 vojnika i 13 pripadnika MUP RS, i 1.013 civila - istakao je Lazić.

 

DVE DECENIJE ZATAŠKAVANjA

NE treba zanemariti činjenicu da smo već pored dve decenije zataškavanja mnogi slučajeva ratnih zločina, pogotovo gde su Srbi žrtve, izgubili još dve godine jer SDA nije htela da podrži usvajanje strategije. Zbog toga pojedini predmeti ratnih zločina nikada neće biti procesuirani jer svedoci više nisu među živima - ističe Milorad Kojić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna