PRAVI IZLAZ U SVET: Bratunčani veruju u slobodnu zonu

V. Mitrić

27. 09. 2020. u 10:36

LOKACIJA na kojoj je planirano osnivanje slobodne zone u opštini Bratunac, i koju je opština već kupila, nalazi se neposredno uz regionalni putni pravac Bratunac – Skelani na oko 2,5 km istočno od urbanog dela opštine Bratunac, otkriva za „Novosti“ Nedeljko Mlađenović, načelnik opštine Bratunac, ističući da se radi o pobršini od 250.370 metara kvadratnih.

ПРАВИ ИЗЛАЗ У СВЕТ: Братунчани верују у слободну зону

Foto: V. Mitrić

Na planiranom području slobodne zone u opštini Bratunac trenutno, kako se istiće u studiji o izvodljivosti, „ trenutno ne postoji razvijena infratstruktura koja bi zadovoljavala potrebe buduće slobodne zone, kao što je saobraćajna, elektroenergetska, vodovodna, kanalizaciona i telekomunikaciona infrastruktura, i prateći sadržaji (objekat carine i portirnice)”. Stoga je na celokupnom obuhvatu buduće slobodne zone potrebno izgraditi pomenutu infrastrukturu i rešiti imovinsko-pravne odnose, s obzirom da je predviđeni lokalitet u potpunosti u privatnom vlasništvu.

- Odgovorno telo za sprovođenje projekta razvoja slobodne zone u opštini Bratunac je Opština Bratunac, odnosno Odeljenje za privredu i društvene delatnosti -priča čelnik Bratunca. - Opština Bratunac nema finansijski kapacitet za infrastrukturno opremanje celokupnog prostora buduće slobodne zone, pa je planirano da se proces razvoja slobodne zone odvija u tri faze, za koje se očekuje da će ukupno trajati 11 godina, i to u periodu 2018 - 2028 godina.Finansiranje osnivanja i izgradnje buduće slobodne zone je planirano iz vlastitih sredstava Opštine Bratunac i kreditnih sredstava.

Opština Bratunac namerava da prepusti upravljanje budućom slobodnom zonom firmama koje namerava da se osnuju povodom tog velikog posla.

- Trenutno u BiH postoji velika potražnja za prostorima unutar slobodnih zona, uzimajući u obzir iskustva u poslovanju postojećih slobodnih zona u BiH, odnosno Visokom i Vogošći. Kapaciteti navedenih slobodnih zona su bili popunjeni u prve dve godine nakon njihovog osnivanja, i to 80 odsto u prvoj i 20 odsto u drugoj godini. Uzimajući u obzir pogodnosti koje korisnici slobonih zona mogu ostvariti kroz poslovanje i iskustva u poslovanju postojećih slobodnih zona u BiH, očekivana dinamika popunjavanja slobodne zone u opštini Bratunac je u prvoj fazi 50 posto u prvoj godini i 50 posto u drugoj godini, a u drugoj i trećoj fazi 80 odsto u prvoj godini i 20 odsto u drugoj godini. Ukupni investicioni troškovi infrastrukturnog opremanja planiranog obuhvata i osnivanja buduće slobodne zone u opštini Bratunac iznose 8.885.834 KM, od čega će 2.828.067 KM ili 31,84 odsto će biti realizirano u prvoj fazi, 1.876.272 KM ili 21,13 odsto u drugoj, te 4.176.495 KM ili 47,03 odsto u trećoj fazi. Uzimajući u obzir rezultate finansijske i ekonomske analize, može se zaključiti da je projekat izgradnje slobodne zone u opštini Bratunac opravdan i sa finansijskog i ekonomskog aspekta. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna