MIR I SUŽIVOT NEOPHODNI ZA NAPREDAK: Puštena u rad gradska fontana i otkriven Spomenik miru u Srebrenici

S. M.

21. 09. 2020. u 15:05

МИР И СУЖИВОТ НЕОПХОДНИ ЗА НАПРЕДАК: Пуштена у рад градска фонтана и откривен Споменик миру у Сребреници

Foto: Srna

U SREBRENICI je danas svečanom ceremonijom u rad puštena gradska fontana i otkriven "Spomenik miru".

- Ovo je ideja koja je podržana od svih političara u Srebrenici i naišla je na ogromnu pohvalu i podršku svih ambasada i ambasadora koji su dolazili u Srebrenicu, jer su smatrali da jedna takva poruka ide odavde. Predlog je usvojen na sednici Skupštine opštine Srebrenica,izjavio je načelnik Srebrenice Mladen Grujičić.

U vezi sa izgradnjom "Spomenika miru" u proteklom periodu bilo je dosta sporenja, jer su Bošnjaci bili protiv.

- Uvek se u Srebrenici kada se pojavi neka lijepa stvar, postoje i oni neki koji žele da pokvare, da umanje lepotu toga, ali postoje i oni koji žele odavde da pošalju poruku mira, ljubavi, suživota, razvoja Srebrenice i mi ćemo u tom pravcu nastaviti. Ono što nema alternativu to je mir, i svako ko ima razuma u miru vidi spas, prosperitet, kaže Grujičić.

Današnjoj svečanoj ceremoniji nisu prisustvovali predstavnici Bošnjaka u lokalnoj vlasti.

- Žalosno je to što uvek neko bojkotuje čak i oni koji su podržali ovu ideju, ali ogroman je pritisak na Bošnjake u Srebrenicu pogotovo u ovom predizbornom periodu, kada su osjetljive teme onda Sarajevo uđe više u Srebrenicu nego što je to inače, umesto da pomogne Srebrenici, Bošnjacima, uvek se vrate da pokvare što smo zajednički uradili. I ovog puta je to tako. Tako da ljudima koji žive ovdje ne mogu da uzmem za zlo, jer bi bili kasnije pod velikim pritiskom, bili bi okarakterisani kao izdajnici, i pored želje da budu ovde oni nisu došli,rekao je Grujičić.

Otvaranju "Spomenika miru" prisustvovao je, između ostalih, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić koji je naglasio da je mir vrlo važan za ovaj grad, za ovu zemlju, za region.

- Mir je put koji počinje sporazumima, a nastavlja se kroz naše razumijevanje. Činjenica je da želimo prosperitet i napredak i samo u miru, suživotu možemo to da dobijemo,rekao je Šeranić.

Na inicijativu kancelarije visokog predstavnika u BiH, koju je podržao aktuelni načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić, Skupština opštine Srebrenica 2019. godine donela je odluku o izgradnji "Spomenika miru" u Srebrenici koji je danas i otkriven u povodu Međunarodnog dana mira koji se obeležava 21. septembra.

Bošnjaci su se protivili ovom spomeniku, iako su odbornici u skupštini podržali ideju izgradnje, jer smatraju da se nisu stekli uslovi za realizaciju.

- Mir nema alternativu i Bošnjaci su to svojim povratkom u Srebrenicu pokazali. Mislim da je ideja o spomeniku otišla u pogrešnom smeru, da je to isforsirano zbog izborne godine - izjavio je za Anadoliju zamenik načelnika opštine Srebrenica Hamdija Fejzić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)