SRBI JEDINSTVENI: Vlast i opozicija Republike Srpske u istoj koloni na predstojećim izborima u dva grada

S. MIŠLjENOVIĆ

01. 09. 2020. u 20:26

IAKO ne prođe dan da na relaciji vlast - opozicija U RS ne bude prepucavanja saopštenjima ili kroz izjave, ipak postoji i saradnja za viši interes, odnosno očuvanje srpskog identiteta u pojedinim sredinama.

СРБИ ЈЕДИНСТВЕНИ: Власт и опозиција Републике Српске у истој колони на предстојећим изборима у два града

Foto Vlada RS

Takvi primeri su Mostar i Srebrenica. U ta dva grada opozicione i stranke iz vladajućeg bloka RS nastupiće zajedno. U Srebrenici će svi ustati iz kandidata za načelnika Mladena Grujičića, a u Mostaru se formira koalicija "Ostajte ovde - Zajedno za naš Mostar" kao jedinstvena lista, a čime se stvara mogućnost izbora legitimnih predstavnika Srba, kao jednog od konstitutivnog naroda za učešće u Gradskom veću Mostara.

Predsednica RS i potpredsednica SNSD Željka Cvijanović izjavila je da podržava zajedništvo srpskih partija za kandidaturu u pojedinim lokalnim zajednicama, kao što je slučaj u Mostaru i Srebrenici.

- Nije prirodno da smo uvek svi zajedno. Onda ne bi bilo vlasti i opozicije, nego bi bila jedna politička partija. Ovu raznovrsnost i pluralizam apsolutno podržavam, ali isto tako podržavam da tamo gde imamo cilj, moramo da delujemo zajedno, kao što smatram da moramo da delujemo zajedno i onda kada je reč o strateškim pitanjima za RS - rekla je Cvijanovićeva.

Ona kaže da su zajedničke kandidature srpskih kandidata u Srebrenici i Mostaru dva izolovana pitanja, koja su važna za RS.

- A i sve drugo što je vezano za budućnost, napredak, očuvanje nadležnosti RS u okviru BiH, za mene je politički jedino ispravno da su partije iz RS okupljene oko tog cilja - rekla je predsednica Srpske.

Foto D.Pozderović


Ona je istakla da smatra da je u nekim lokalnim sredinama potrebno da se uključe sve političke partije i imaju zajednički nastup, jer se time, zapravo, daje garancija za učešće u vlasti ili vođenje određenih procesa onako kako odgovara svima.

- Što se tiče Mostara, vrlo je specifično, jer nikada gotovo ni za šta nisu pitani povratnici, ali i oni Srbi koji su tamo ostali. U političkom smislu nedovoljno su pozicionirani da bi mogli da utiču na ono što jeste njihov stvarni život - navela je predsednica RS.

Foto Avaz


Kada je reč o Srebrenici, ona je istakla da su Srbi već imali jedno dobro iskustvo i znaju da kada se udruže, zaista mogu pokrenuti razvoj.

- Stranci su godinama govorili da tamo treba da bude bošnjački načelnik, što je vrlo neobično. Ako imate demokratske izbore, onda je načelnik onaj koji tamo bude izabran. Kroz jedinstvo političkih partija iz RS, možemo imati načelnika koji dolazi iz tih partija koji može da obezbedi prosperitet - istakla je Cvijanovićeva.


SRPSKA ULAGALA U INFRASTRUKTURU


U SREBRENICI je Vlada RS pravila puteve, renovirala i sanirala škole, rešavala infrastrukturne projekte, a prema rečima predsednice RS, to nije rezultat donacija koje su stizale u tu lokalnu zajednicu.

- Osim toga, ono što je bilo stvarno, u vidu donacija u periodu nakon rata i godinama iza toga, nikada nije moglo da se primeti kao neki stvarni rezultat. Gde su nestale te pare? - upitala je Cvijanovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)