SABOR KOLA SRPSKIH SESTARA U UGLJEVIKU: Žene pomažu svim srcem (FOTO)

V.Mitrić

20. 09. 2020. u 11:19

U UGLjEVIKU je održan 11. Sabor Kola srpskih sestara Republike Srpske pod pokroviteljstvom predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović, uz svesrdnu pomoć opštine Ugljevik i Rudnika i termoelektrane Ugljevik.

САБОР КОЛА СРПСКИХ СЕСТАРА У УГЉЕВИКУ: Жене помажу свим срцем (ФОТО)

Foto: V.Mitrić

Svečanost je počela svetom arhijerejskom liturgijom u hramu Svete Petke Parskeve koju je služio episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

- Ovaj Sabor Kola srpskih sestara Republike Srpske pokazuje jedinstvo sa Crkvom i nacionalnim i duhovnim predanjem –rekao je vladika Fotije.

-Žene koje su članice Kola srpskih sestara pri crkvenim opštinama i prarohijama, idu putem žena mironosica iz Jevanđelja koje su služile Gospodu Isusu Hristu i njegovim mučenicima prilikom propovedi Svetog Jevanđelja . Kola srpskih sestara imaju prvenstveno misionaraski smisao da pripovedaju Jevanđenje Hristovo i Vaskrsloga Hrista koji je pobeditelj smrti.

Predsednik Kola srpskih sestara „Sveta Marija Magdalina“ iz Ugljevika Anđa Srijemac koja je organizator sabora rekla je da ova humanitarna organizacija deluje pri hramu Svete Petke Paraskeve i da broji 40 članica, čiji je rad obnovljen u ovom kraju 2008 godine.

- Naš Ugljevika je danas Republika Srpska u malom, danas je veliko kolo preko naše tople Hercegovine, Romanije, ravne Semberije, Lijevče Polja, Banjaluke, Kozare, Mrkonjić Grada koji igraju kolo ljubavi - kaže Srijemac novinarima, ističući da je ovo saborobanje okupilo 26 kola srpskih sestara iz RS.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić izrazio je zadovoljstvo što ova opština domaćin sabora.

Foto: V.Mitrić

 

-Zahvalni smo Kolu srpskih sestara na ljubavi i veri Hristovoj, ali i za sve što čine svih ljudima kojima je pomoć potrebna i kojima je pomoć potrebna. Njihov rad i upornost nas podstiče na zajedništvo,  jedinstvo i napredak - rekao je Perić.

Perić kaže j da opština Ugljevik podržava humanitarni rad Kola srpskih sestara iz Ugljevika i najavio još snažniju podršku u narednom periodu.

Duhovnik Kola srpskih sestara iz Ugljevika protojerej-stavrofor Milan Topić rekao je da je jedna od najvažnijih tema sabora  pomoć deci koja su obolela od raznih bolesti.

-Najvažnija današnja tema je osnivanje zajedničkog fonda iz kog će se finansirati lečenje obolele dece koja moraju da odlaze u inostranstvo uzrasta do 18 godina. Fond će prikupljati sredstva preko parohijskih sveštenika i organizacija i sav novac će ići u zajednički fond - najavio je Topić.

Nakon liturgije na platou Centra za kulturu održan je kulturno-umetnički program a potom i parastos ispred Centralnog spomen-obeležja poginulim borcima Vojske Republike Srpske iz ove opštine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri