DA PLOVI I POJI: Skup o Drini i njenim potencijalima

V. Mitrić

17. 09. 2020. u 12:57

DIREKTOR “Voda Srpske” Miroslav Milovanović najavio je izradu Studije ekonomske opravdanosti na osnovu koje će biti izrađeno projektno rešenje o realizaciji Projekta za korišćenje donjeg toka reke Drine.

ДА ПЛОВИ И ПОЈИ: Скуп о Дрини и њеним потенцијалима

Foto: V. Mitrić

Nakon sastanka predstavnika gradova  Bijeljina, Zvornik i Loznica, opština Mali Zvornik i Bogatić,  „Voda Srpske“ i Kombinata “Alumina”, Milovanović kaže  da je postignut visok stepen zainteresovanosti kada je reč o  ovom velikom poslu.

- Usaglasili smo da naredni sastanak sa predstavnicima svih relevantnih institucija bude ubrzo u “Vodama Srbije”, u Beogradu, da bismo dogovorili konkretne korake vezane  za zajedničko finansiranje  studije ekonomske opravdanosti ovog projekta. To će biti osnov za izradu projektnog rešenja, koje će doneti ogromnu korist svim lokalnim zajednicama, sa obe strane Drine, kao i “Alumini” – objašnjava  Milovanović.

Projekat ima višestruki značaj, a doprineće iskorišćavanju vodnog resursa za snabdevanje stanovništva i industrije, navodnjavanju poljoprivrednog zemljišta, korišćenju energetskog potencijala, plovnosti Drine, razvoju turizma i zaštiti životne sredine, jedna je od ocena tog skupa u Bijeljini.

Predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić kaže da će uređenje korita Drine itekako biti od koristi lokalnim zajednicama.

- Osim rešavanja problema čestog izlivanja Drine i unapređenja turizma, ovaj projekat regulisaće i pitanje otpada, a omogućiće i izgradnju industrijske zone Mali Zvornik-Zvornik – istakao je Jevtić. 

I u zvorničkom Kombinatu „Alumina“ svesni su značaja ovog višemilionskog projekta, posebno sa ekonomskog aspekta.

- Naročito nas raduje obezbeđivanje plovnosti. Uspostavljanje plovnog puta Drina-Sava-Dunav, otvorilo bi mogućnost za transport naših roba do crnomorske luke, a time bi i saobraćaj prema Španiji, Kini, Rusiji i drugim svetskim odredištima značajno pojeftinio – ukazao je predstavnik Alumine Stevo Savić.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić pokrenuo je pre nekoliko meseci inicijativu koja je proistekla iz strateškog dokumenta Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske, a odnosi se na integralno upravljanje vodama Srpske u donjem toku Drine. Reč je višemilionskoj investiciji, koja bi trebalo da bude finansirana posredstvom Svetske banke i regionalnog projekta Sava-Drina. Po tom osnovu u narednih 5 godina trebalo bi da bude odobreno oko 220 miliona dolara, a nakon toga još toliko novca. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest