SASTANAK PREDSEDAVAJUĆEG SAVETA MINISTRA BiH: Predloženo otvaranje granica za strance uz obavezan test!

S.M.

02. 09. 2020. u 15:41

САСТАНАК ПРЕДСЕДАВАЈУЋЕГ САВЕТА МИНИСТРА БиХ: Предложено отварање граница за странце уз обавезан тест!

Foto: Avaz

ZORAN Tegeltija, predsedavajući Saveta ministara BiH, rekao je danas da je na sastanku sa premijerima entiteta Radovanom Viškovićem i Fadilom Novalićem, dogovoreno da se predloži da granice BiH budu otvorene za sve druge strane države koje sad ne mogu ući u BiH, ali sa negativnim testom na virus korona ne starijim od 48 sati.

-Vlade entiteta će ove odluke potvrditi na svojim sednicama, a nakon toga će to učiniti i Savet ministara, kazao je Tegeltija.

Ističe da su razgovarali kako pomoći privredu, te o "Elektroprenosu".

-Usaglasili smo da će Savet ministara zajedno sa entitetskim vladama pripremiti program koji će sadržavati novi institucionalni ciklus i predlog za rasterećenje privrede u periodu od septembra 2020. do 2021. godine a isto ćemu učiniti i za pomoć domaćoj privredi, kazao je Tegeltija nakon sastanka sa Radovanom Viškovićem i Fadilom Novalićem danas u Sarajevu.

-Kada su u pitanju razgovori sa međunarodnim finansijskim intitucijama zahvalili smo svima onima koji su imali razumevanja u doba pandemije. Za sada je odluka da otvorimo pregovore sa MMF i očekujemo da Misija MMF bude u oktobru u BiH i da će nam nakon toga biti potrebna dva mjeseca da inplementiramo dogovor, kazao je Tegeltija.

Rekao je da očekuju završetak razgovora sa Evropskom komisijom za makroekonomsku pomoć, s tim što će tražiti da makroekonomska pomoć ne bude za jednu godinu, nego za pet, kao što je i omogućeno svim članicama EU.

Dodao je da je dogovoreno i formiranje radnih grupa koje će pomoći zaštiti domaće proizvodnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)