PODVIG HIRURGA U BANJALUCI: Pacijent imao osam bubrežnih arterija, uspešno urađena složena operacija

R. S.

26. 08. 2020. u 15:20

HIRURŠKI tim Klinike za vaskularnu hirurgiju u Banjaluci uradio je vrlo složenu operaciju aneurizme trbušne aorte sa urođenom vrlo retkom anomalijom kod 65-godišnjeg pacijenta.

ПОДВИГ ХИРУРГА У БАЊАЛУЦИ: Пацијент имао осам бубрежних артерија, успешно урађена сложена операција

Foto: UKC RS

Pacijent je imao osam bubrežnih arterija, po četiri za svaki bubreg, dok je fiziološki  po jedna arterija za svaki bubreg. Koliko je retka ova urođena anomalija govori u prilog i činjenica da je do sada u medicinskoj literaturi zabeležen slučaj sa najviše šest bubrežnih arterija kod pacijenta.

Foto: UKC RS

Takođe, pacijent je ima još jednu urođenu anomaliju bubrežnih vena,  a otežavajuća okolnost se ogledala u tome što je bubrežna vena prolazila iza aorte, a ispred kičmenog stuba, dok je normalno da ide ispred aorte.

Foto: UKC RS

Iz Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske su poručili da je izvođenjem ovako složenog operativnog zahvata, medicinsko osoblje navedene klinike dokazalo da može da odgovori svim izazovima savremene vaskularne hirurgije. 

- Postoperativni tok protiče uredno, a  pacijent će kroz nekoliko dana biti pušten na kućno lečenje i vratiti se normalnom životu - saopšteno je danas iz UKC RS u Banjaluci.

Na čelu ovog hirurškog tima bio je načelnik Klinike za vaskularnu hirurgiju dr Milanko Maksić, a tokom operacije su asistirali doktori Slobodan Šormaz, Momir Bobar i Aleksandar Košpić, specijalizanti, dok su u timu bili i anesteziolog dr Dejan Nikić, te instrumentarke Danka Kljajić, Biljana Bojić i Jovana Ilić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere