KRIJUMČARILI 761 KILOGRAM "SKANKA": Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv četvorice uhapšenih u akciji "Skaj"

O. MATAVULj

06. 08. 2020. u 06:14

TUŽILAŠTVO BiH podiglo je optužnicu protiv četiri osobe koje se terete za organizovani kriminal i međunarodno krijumčarenje velikih količina marihuane "skank" iz Crne Gore u BiH i dalje prema Hrvatskoj i Evropskoj uniji.

КРИЈУМЧАРИЛИ 761 КИЛОГРАМ СКАНКА: Тужилаштво БиХ подигло оптужницу против четворице ухапшених у акцији Скај

Ilustracija / Foto MUP RS

Optuženi su F. G. (73), D. S. (30), A. V. (39) i M. B. (39), koji su uhapšeni u policijskoj operaciji "Skaj" u kojoj je otkriven i zaplenjen 761 kilogram "skanka".

- Optuženi se terete da su, delujući kao organizovana kriminalna grupa, radi sticanja imovinske koristi od 2018. do 30. januara 2019. organizovali i realizovali više kamionskih transporta "skanka" - saopštilo je Tužilaštvo BiH.
Pojašnjavaju da se radi o drogi čija vrednost na ilegalnom narko-tržištu u BiH dostiže iznos od najmanje 1.000 evra po kilogramu.

ODUZETO Zaplenjeni "skank", Foto MUP RS

- Optuženi su u više navrata nabavljali velike količine droge. Po ugovorenim novčanim iznosima i međusobnom dogovoru sa drugim osobama drogu su prepakivali i sakrivali u tovarne prostore teretnih vozila, te je tako krijumčarili iz BiH prema zemljama Evropske unije - navodi se u optužniici.

NAJVEĆE ZAPLENE U BiH

U JULU 2018. otkriveno je 665 kg marihuane u kamionu s cisternom, dubrovačkih tablica u Neumu. U oktobru 2018. zapleljeno 900 kg marihuane u kamionu, crnogorskih tablica, presretnutom u Krupcu kod Istočnog Sarajeva. Prošle godine u januaru otkriveno je 600 kg marihuane u kutijama s obućom u kamionu koji je presretnut u Gradišci...

Pojašnjava se da su optuženi "skank" skrivali na više različitih lokacija u BiH, a potom su dogovarali dalju preprodaju, isporuku i preuzimanje.

- Krijumčarena droga je u dva navrata otkrivena i oduzeta u ukupnoj količini od oko 761 kilogram, što predstavlja jednu od najvećih zaplena u BiH u proteklom periodu - ističu u Tužilaštvu BiH.
Optužnica je, uz dokazni materijal, prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Foto MUP RS

- Tužilaštvo i u budućnosti nastavlja odlučnu borbu protiv organizovanih struktura narko-kriminala - navode u Tužilaštvu BiH.

Istraga u predmetu "Skaj" vođena je dve godine i u njoj su otkrivene oko tri tone marihuane. Dobro upućeni izvor pojašnjava da se optužnica odnosi samo na deo jedne od nekoliko povezanih grupa krijumčara. Droga je transportovana u kamionima sa prikolicama ili hladnjačama i cisternama, koje su imali specijalno izrađene "štekove" u koje je marihuana skrivana, a nekad bi se našla i među transportovanom robom kao što su cipele i slično.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna