NEĆE BITI NOVOG VANREDNOG STANJA: Poslanici na sednici Narodne skupštine RS raspravljali o situaciji

O. MATAVULj

22. 07. 2020. u 14:24

REPUBLIKA Srpska neće ponovo uvoditi vanredno stanje zbog epidemiološke situacije izazvane pandemijom virusa korona niti se ta mogućnost razmatra.

НЕЋЕ БИТИ НОВОГ ВАНРЕДНОГ СТАЊА: Посланици на седници Народне скупштине РС расправљали о ситуацији

Foto D. Pozderović

To je na sednici Narodne skupštine RS rekao ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, odgovarajući na poslanička pitanja.

- Nalazimo se u vanrednoj situaciji, što nam po Zakonu o zaštiti i spasavanju daje mogućnosti za reagovanje u ovakvim okolnostima - rekao je Šeranić.
Podsetio je da je, kada je uvođeno vanredno stanje, bilo razgovarano i o tome da se i drugi sistemi u okviru Srpske pripreme za funkcionisanje u posebnim prilikama.

Još 45 ljudi zaraženo

U REPUBLICI Srpskoj je u poslednja 24 časa testirano 270 uzoraka, a registrovano je 45 novoobolelih, dok su preminule dve osobe iz Šekovića i Ljubinja, potvrdio je Branislav Zeljković, v. d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS. Najviše zaraženih je u Banjaluci, 12 osoba.

Zeljković je pozvao na pridržavanje preporučenih mera.O. M.

- Zdravstveni radnici rade kontinuirano, ono što treba da rade u svojim zdravstvenim ustanovama. Kada je reč o zdravstvenom sistemu procedure su jasne, funkcionišu i odgovornost postoji - istakao je Šeranić.

Poslanici su juče razmatrali Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o podsticajima u privredi kojim se uvodi postupak dodele podsticaja za povećanje plata radnika. Tim aktom precizira se da privredni subjekti iz javnog sektora ne mogu biti korisnici podsticajnih sredstava, uz izuzetak pravnih lica koja posluju u prerađivačkoj industriji i ugostiteljstvu.

VIŠE MODELA NASTAVE

MINISTARKA prosvete RS Natalija Trivić kaže da se u Srpskoj razmatra nekoliko modela održavanja nastave u predstojećoj školskoj godini, koja bi trebalo da počne 1. septembra.

- Jedan isključivi model nije najbolje rešenje, da li redovna ili onlajn nastava. Konačna odluka biće doneta dvadesetak dana pre početka školske godine u zavisnosti od epidemiološke situacije - rekla je Trivićeva.

- Razlozi donošenja ovog zakona sadržani su u potrebi otklanjanja pravne praznine, koja se odnosi na uređenje odnosa između početnog iznosa plate i iznosa najniže zarade. Početni iznos plate predstavlja polaznu osnovu za obračun povećanja plate i utvrđivanja visine podsticaja - rekao je pomoćnik ministra privrede Velimir Andrić.

Razmatran je i Predlog zakona o izmenama Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju kojim se produžavaju propisani rokovi za uvođenje liberalizacije cena osiguranja od autoodgovornosti za period od tri godine, zatim i Predlog zakona o sportu čiji je cilj unapređenje razvoja sporta i sportskog sistema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna