OD NAREDNE GODINE NOVE FISKALNE KASE U SRPSKOJ: Nema više malverzacija sa računima

S. MIŠLjENOVIĆ

13. 12. 2023. u 07:15

SVI privredni subjekti u Republici Srpskoj početkom naredne godine dobiće nove fiskalne kase za koje neće morati da izdvajaju novac već će ih dobiti besplatno na teret budžeta, izjavila je ministarka finansija Srpske Zora Vidović, odgovarajući na pitanje tokom aktuelnog časa u Narodnoj skupštini RS.

ОД НАРЕДНЕ ГОДИНЕ НОВЕ ФИСКАЛНЕ КАСЕ У СРПСКОЈ: Нема више малверзација са рачунима

Foto: N. Skenderija

Vidovićeva je poručila da Vlada već duže vreme govori o novoj fiskalizaciji, ali da je došlo do zastoja, prvo zbog pandemije virusa korona, a potom se "tender razvukao na godinu i po dana".

- Mnogo prihoda smo zbog toga izgubili. Međutim, tačno je da će testna faza fiskalizacije krenuti u februaru naredne godine. Svi privredni subjekti će dobiti fiskalnu kasu na teret budžeta - pojasnila je Vidovićeva.

Ona očekuje da će već od maja meseca naredne godine taj sistem, koji će doneti prihode Republici, biti u potpunosti primenjen u praksi.

I premijer Srpske, Radovan Višković, velike nade polaže u novu fiskalizaciju čime će se krenuti u obračun sa sivom zonom i svima izbiti argumenti za brojne spekulacije.

Poslanik Vukanović izbačen

POSLANIK Nebojša Vukanović udaljen je sa jučerašnje sednice Narodne skupštine RS. On je izbačen sa sednice dok je govorio o sistemu baždarenja instrumenata u bolnicama i domovima zdravlja RS. Vukanović se nije smirivao i nastavio je da galami i nakon što mu je mikrofon isključen i reč oduzeta pa ga je Anja Ljubojević, potpredsednica NS RS, udaljila sa sednice.

Dodao je da u Srpskoj sada, nažalost, postoje fiskalne kase nepovezane sa serverom Poreske uprave, što omogućava malverzacije.

- Ne želim više da verujem podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, nego da znam da to što je predstavljeno može biti i dokumentovano - rekao je Višković.

U okviru novog sistema fiskalizacije u RS celokupan promet koji se registruje u prodaji bit će momentalno zabeležen u vidu izdatog QR koda. Račune sa izdatim QR kodom, kažu u Ministarstvu finansija RS praktično je nemoguće falsifikovati, jer osim vizuelno sadržanih elemenata računa, postoji i element digitalne autentičnosti svakog računa, koji je lako proverljiv skeniranjem QR koda.

Fiskalni račun nove generacije je moguće, osim štampanjem, izdati i na druge načine, kao što su slanje mejlom, aplikacijom, SMS ili prikazom QR koda na ekranu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)