ŠTETA OD SVINJSKE KUGE DVA MILIONA KM: Muke poljoprivrednika i stočara u Semberiji, prinos pšenice manji 40-50 odsto

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

17. 07. 2023. u 18:26

PROBLEMI oko prinosa žita i afričke kuge svinja bili su povod današnje konferencije za novinare Gradske uprave Bijeljine.

ШТЕТА ОД СВИЊСКЕ КУГЕ ДВА МИЛИОНА КМ: Муке пољопривредника и сточара у Семберији, принос пшенице мањи 40-50 одсто

V Mitrić

Kako se čulo, pod pšenicom je u Semberiji bilo 15 000 hektara. Povećanje površina pod pšenicom za oko hiljadu hektara u odnosu na godinu ranije, zasejano je nauštrb kukuruza. Međutim, ovo je teška godina za sve poljoprivredne proizvođače, zbog činjenice da je nakon teškog perioda kiša pšenica obolela.

- Informacije sa terena govore da je žetva skoro završena, a prosečan prinos iznosi oko 3 do 3,5 tona po hektaru, što znači da je smanjen za 40 ili čak 5o odsto u odnosu na prethodne godine. Naravno, upitan je i sam kvalitet zrna. Prema našim informacijama isplate su krenule i cena se kreće od 25 do 27 i 30 feninga. Taj iznos je zaista neprihvatljiv i ne može pokriti ni cenu koštanja koja prema procenama Odeljenja za poljoprivredu iznosi 3.150 KM po hektaru - ocenio je Sreten Vučković iz gradskog Odeljenja za poljoprivredu.

Rečeno je da je prosečan prinos je vrlo skroman, mesta gde su polja oštećena svim neprilikama su imala prinos od samo 1,5 tonu po hektaru.

- Odlučili smo da svaki kilogram pšenice, podstaknemo sa 10 feninga. Ovo je način da ublažimo posledice svih nedaća koje su zadesile naše proizvođače. Pozivamo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da, uz 500 KM, nađe način da obezbedi još 250 KM po hektaru za ovogodišnji rod pšenice i da to bude isplaćeno u toku jesenje setve, kako bi naši proizvođači dobili i zrno optimizma kojeg sada nemaju za održanje proizvodnje hlebnog zrna - rekao je gradonačelnik Ljubiša Petrović.

Foto Ž. Knežević

Pravo na podsticaj za proizvodnju pšenice imaće svi poljoprivredni proizvođači koji su upisani u APIF-u i koji su kao osnov korišćenja naveli površine pod pšenicom. Gradonačelnik Bijeljine se osvrnuo i na trenutni presek stanja kada je u pitanju epidemija afričke kuge svinja (AKS), rekavši da je i prethodni vikend bio težak za Semberiju. Zaključno sa jučerašnjim danom, eutanazirano je ukupno 6.284 komada svinja, zbog čega iznos direktne šete zbog ove epidemije premašuje dva miliona KM.

- S obzirom na to da se u BiH, na osnovu važećeg Pravilnika, uvezeno meso ne testira na prisustvo AKS, krajnje vreme je da Savet ministara zabrani uvoza svinjskog mesa, a Pravilnik hitno treba izmeniti, unoseći obavezu testiranja na prisustvo ovog virusa.  Više od 90 odsto uzetih uzoraka je pokazalo pozitivan nalaz, što govori o lakoj prenosivosti virusa – ocenio je Petrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)