BOŠNJACI POVUKLI VETO DA BI ŠMIT KAŽNJAVAO SRBE: Predviđene kazne zatvora od šest meseci do pet godina

S. MIŠLjENOVIĆ

05. 07. 2023. u 08:00

KLUB Bošnjaka u Veću naroda Srpske odlučio je da povuče veto na Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i Zakona o izmeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS koje je usvojila Narodna skupština RS. Takvom odlukom Klub Bošnjaka je podržao odluke Kristijana Šmita, visokog predstavnika u BiH kojeg RS ne priznaje, i koji je te zakone poništio.

БОШЊАЦИ ПОВУКЛИ ВЕТО ДА БИ ШМИТ КАЖЊАВАО СРБЕ: Предвиђене казне затвора од шест месеци до пет година

Vijeće naroda sednica foto MDragičević

Time se otvara put za kažnjavanje srpskih funkcionera, jer za nepoštovanje odluka visokog predstavnika izmenama Krivičnog zakonika BiH predviđene su kazne zatvora od šest meseci do pet godina.

Sa odlukom Kluba Bošnjaka nema nikakvih prepreka da zakoni stupe na snagu. Potpis na akte kojim će ti zakoni stupiti na snagu staviće Milorad Dodik, predsednik RS, i zatim će biti objavljeni u Službenom glasniku RS.

- Iako je Klub Bošnjaka stavljao veto na mnogobrojne zakone koje je usvajala NS RS, sada to nisu uradili kako se ne bi zamerili Šmitu, jer slepo prate politiku Sarajeva - kaže za "Novosti" izvor iz Veća naroda RS.

Alija Tabaković, šef Kluba Bošnjaka rekao je da su odluku o povlačenju veta na dva zakona doneli, jer su oni poništeni odlukom Šmita.

OHR opet o imovini Srpske

DOK Kristijan Šmit "ratuje" sa Srpskom, za to vreme u Ambasadi Italije u Sarajevu održan je 7. konsultativni sastanak stručnjaka za državnu imovinu, odnosno novi sastanak Radne grupe koju je i formirao OHR, a koju ne priznaje RS.

- Tema sastanka ovaj put su bili putevi, železnice i luke - saopšteno je iz OHR.

- Mi smo sednicom stavili tačku na te zakone. Šta će dalje raditi služba Veća naroda, "Službeni glasnik" i Milorad Dodik i da li će potpisati ukaz, to nije naš problem - rekao je Tabaković.

Iz političkog Sarajeva već danima traže kazne za političare RS koji su učestvovali u usvajnju pomenuta dva zakona, a bošnjački političari se pozivaju i na izmene KZ BiH koje je nametnuo Šmit.

Predsednik NS RS, dr Nenad Stevandić, rekao je da poslanike štiti imunitet normiran Ustavom RS i Poslovnikom NS RS. U članu 73. Ustava RS, kao najvišeg pravnog akta, propisano je da poslanici u NS neće biti krivično ili građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti u Narodnoj skupštini.

- U Poslovniku jasno piše da se poslanici mogu pozvati na imunitet u bilo koje vreme za postupke izvršene u okviru svojih dužnosti u Narodnoj skupštini. Uzimajući u obzir navedeno, jasno je da niko ne može da protivno Ustavu RS, da pokrene krivični postupak protiv poslanika zbog davanja glasa ili izraženog mišljenja u Narodnoj skupštini, što i jeste poslanička dužnost i obaveza - zaključio je Stevandić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!