SAMO SRBI KALJAJU VEĆNICU: Gradonačelnica Sarajeva zabranila projekcije na fasadi gradske kuće, sa izuzecima

M. REGOJE

28. 06. 2023. u 09:05

GRADSKO veće Sarajeva je na predlog gradonačelnice Benjamine Karić po hitnom postupku usvojilo Odluku o obustavi projekcije sadržaja na fasadi nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine - Gradske većnice u Sarajevu.

САМО СРБИ КАЉАЈУ ВЕЋНИЦУ: Градоначелница Сарајева забранила пројекције на фасади градске куће, са изузецима

Mariana Regoje

- Ceneći, naročito, potrebu jednakog pristupa u pogledu podnetih zahteva za projekcije na fasadi Većnice, pri tome i imajući u vidu značaja koje Gradska većnica ima za Grad Sarajevo i državu, čemu svedoči Odluka o proglašenju Većnice nacionalnim spomenikom od značaja za BiH, predloženo je da se na ovom objektu obustave projekcije bilo koje vrste, osim onih od značaja za državu i Grad Sarajevo, u skladu s gradskim propisom - navodi se u obrazloženju Gradskog veća.

Karić smatra da je u poslednje vreme potpuno zanemarena njena vrednost i da je, kako navodi, pretvorena "u zid za oglašavanje sadržaja od komercijalnih do političkih".

Izuzetak od zabrane bi, prema njenom predlogu, bio Dan opsade Grada Sarajeva, Dan Grada Sarajeva, Dan sećanja na ubijenu decu u opkoljenom Sarajevu, Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Dan sećanja na žrtve zločina protiv čovečnosti u Prijedoru i njegovoj okolini.

Ovakvom odlukom, političko Sarajevo nastavlja da iskrivljuje istoriju, poručuje gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Ljubiša Ćosić, koji ističe da je isto to političko Sarajevo svoje opredeljenje prema Srbima već pokazalo natpisom na Većnici.

- Za nas Srbe je to i više nego neprihvatljivo - smatra Ćosić, te dodaje da ga ovakva odluka ne iznenađuje i da mogu da osvetljavaju kad god žele, ali su ovim, kao i pločom kojom se srpski narod karakteriše kao "zločinački i agresorski", opet iskrivili istoriju i pokazali svoju opredeljenost prema Srbima.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva je podsetio da je pre dve godine uputio gradu Sarajevo i njegovoj opštini Stari grad zahtev za uklanjanje antisrpskih tabli na sarajevskoj Vijećnici i u Ulici Ferhadija.

- Table sa ovim sadržajem, postavljene na javnoj instituciji i ulici u najmanju ruku uvredljive su za srpski narod i ugrožavaju njegova prava garantovana Ustavom BiH. Samim tim, kod srpskog naroda stvara se osećaj straha i ugroženosti - navedeno je tada u zahtevu.

"Dobrodošlica" na ploči

NA sarajevskoj Većnici i dalje stoji ploča na kojoj piše - "Na ovom su mestu srpski zločinci u noći 25/26. 8. 1992. zapalili Nacionalnu i univerzitetsku bibilioteku Bosne i Hercegovine. U plamenu je nestalo više od dva miliona knjiga, časopisa i dokumenata. Ne zaboravite, pamtite i opominjite!".

Ta ploča je godinama "dobrodošlica" za Srbe u Sarajevu.

- Koji zločinci, i zašto se u isti koš stavlja celi narod, pitaju se u Republici Srpskoj, a da je skinu, ili barem izmene ono što piše, sarajevske vlasti ne pristaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)