U PRNJAVORU 20 KLIZIŠTA: Poplave prave veliku štetu u Srpskoj

S. MIŠLjENOVIĆ

13. 06. 2023. u 08:00

KIŠA koja pada danima pravi sve veću štetu u Srpskoj. Najveći problemi na terenu su trenutno u Prnjavoru gde je zbog vode aktivno čak 20 klizišta, a otežan je putni pravac Prnjavor - Srbac.

У ПРЊАВОРУ 20 КЛИЗИШТА:  Поплаве праве  велику штету у Српској

Novosti

Na području Kojin Hana, Crkvene, Čivčija, Kokora, Skakavaca, Vršana i Šarinaca aktivno je 20 klizišta, napisao je gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš na svojoj fejsbuk-stranici.

Tomaš je poručio da poslednje padavine otvaraju i nova klizišta, a jedno od njih nalazi se u Vršanima.

- Hitno ćemo izraditi projekat sanacije. Trenutno imamo ugovor za sanaciju klizišta na punom pravcu prvog reda kroz Čivčije, gde je ukupna vrednost sanacije 186.300 KM - naglasio je Tomaš.

Obilne padavine uzrokovale su pojavu bujica zbog čega je u prekidu saobraćaj na regionalnom putu Prnjavor - Srbac u mestu Donja Ilova, dok u Drenovi ima nanosa peska i stenja na kolovozu, pa se vozi jednom trakom.

Uginulo pet tona ribe

VELIKE kiše na području Šipova pokrenule su bujične potoke,mulj i zemlju, koji su se slili u reku Volaricu i izazvali pomor oko pet tona ribe koju je u reci uzgajao jedan od poznatih privrednika iz RS. Kako kaže taj privrednik, radi se o šteti koja se meri desetinama hiljada maraka.

Bujice su napravile i velike probleme u banjalučkim prigradskim naseljima, kao i opštinama Lopare, Prijedor i Bijeljini. Bujične vode su u opštini Lopare nanele veliku štetu poljoprivrednim usevima, putevima i privatnim domaćinstvima, a jedno je i poplavljeno u naselju Tobut, izjavio je koordinator lokalne Civilne zaštite Željko Kerović.

Kerović je naveo da je najveći udar vodotoka bio u Labudskoj, Tobutu i Lipovicama.

- Imamo nekoliko prijavljenih klizišta. Mostovi su poplavljeni i oštećeni. Bujični vodotoci prave velike probleme tako što na magistralne i regionalne puteve izbacuju otpad koji se, doduše, odmah uklanja - rekao je Kerović.

Selo Banjica najteže je prošlo u nevremenu koje je pogodilo Semberiju, gde se izlila reka Tavna i drugi bujični vodotoci koji su poplavili nekoliko stambenih i pomoćnih objekata, ambulantu porodične medicine, prostorije mesne zaednice i poljoprivredno zemljište, rekao je koordinator Civilne zaštite Bijeljine Slaviša Birčaković.

On je istakao da je nevreme, koje je pogodilo Semberiju, nanelo novu štetu na usevima, ali i u mesnim zajednicama gde su tokom vikenda već sanirali ranije pričinjenu štetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!