UGOSTITELJI U SRPSKOJ U PROBLEMIMA – LETO NA PRAGU, RADNIKA NEMA: Godinama muku muče sa radnom snagom

M. REGOJE

12. 04. 2023. u 15:27

UGOSTITELjI u Istočnom Sarajevu, ali i celoj Republici Srpskoj godinama muku muče sa problemom nedostatka radne snage koji će, kako ističu, početkom sezone u Hrvatskoj i Crnoj Gori posebno doći do izražaja.

УГОСТИТЕЉИ У СРПСКОЈ У ПРОБЛЕМИМА – ЛЕТО НА ПРАГУ, РАДНИКА НЕМА: Годинама муку муче са радном снагом

Mariana Regoje

Predstavnici Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma "Horeka" održali su krajem marta sastanak sa ministrom trgovine i turizma RS Denisom Šulićem, zbog činjenice da je ugostiteljstvo Srpske u problemima.

Dalibor Šajić iz Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma rekao je da pokušavaju da naprave set mera kojim će omogućiti radnoj snazi u ovom sektoru što bolje uslove da ne idu na sezonu, već da ostanu i rade u Republici Srpskoj.

- Ne mogu zasad iznositi detalje, ali već imamo spremne predloge koji će se analizirati zajedno sa resornim ministrom. Probaćemo, možda ne za ovu sezonu, ali ubuduće da, ko god želi da se bavi ugostiteljstvom i turizmom, da ostane i da radi u zemlji - rekao je Šajić, i dodao da je jedan od problema i sivo tržište koje, kako kaže, prouzrokuje i plate u kovertama.

Postojanja sivog tržišta svestan je i Denis Šulić, ministar trgovine i turizma Srpske.

"UVOZE" KONOBARE I GRAĐEVINARE

VEĆ nekoliko godina prisutan je trend odlaska naših radnika u inostranstvo, pa su domaći poslodavci primorani da radnike traže u drugim zemljama.

Osim u ugostiteljstvu, nedostatak radne snage je posebno izražen i u građevinarstvu, gde za radnike iz drugih zemalja poslodavci moraju pribaviti određena odobrenja i prijave boravka, što predstavlja dodatne troškove i administrativne procedure.

- Svesni smo da postoje sive zone, ne samo po pitanju isplate plata nego i po pitanju boravišnih taksi. Mi, ispred Ministarstva trgovine i turizma, već za treći kvartal pripremamo izmenu zakona o boravišnim taksama s ciljem uređenja i ove oblasti - rekao je Šulić, ističući da je u planu i uređenje oblasti isplate plata.

Radnici, sa druge strane, kažu da nije problem u nedostatku radne snage, nego u malim platama koje domaći ugostitelji nude.

- Ima radnika, kako nema, pa pola nacije je na birou, samo su prošla vremena deranja kože za dnevnicu 30 po 50 KM - jedan je od komentara konobara u Istočnom Sarajevu.

Jedan od komentara je i: "Platiš dobro i imaš radnika, navikle gazde 20 godina da ljude gule za siću."

- Pa niko ne ide u druge zemlje iz besa, nego što nas muka tera - kaže jedan od konobara sa kojim smo razgovarali i dodaje da domaći ugostitelji, za početak, moraju naučiti da cene radnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!