VOJNIČKO SPOMEN-GROBLJE U SOKOCU OD SADA SE ZOVE NOVI ZEJTINLIK: Večna kuća za oko 1.000 poginulih srpskih boraca

M. REGOJE

28. 03. 2023. u 10:09

VOJNIČKO spomen-groblje "Mali Zejtinlik" na Sokocu od sada će nositi naziv Srpsko vojničko spomen-groblje "Novi Zejtinlik".

ВОЈНИЧКО СПОМЕН-ГРОБЉЕ У СОКОЦУ ОД САДА СЕ ЗОВЕ НОВИ ЗЕЈТИНЛИК: Вечна кућа за око 1.000 погинулих српских бораца

Privatna arhiva

Ova odluka doneta je na sednici Skupštine opštine Sokolac, a predlagač je načelnik Milovan Bjelica.

Bjelica je rekao da će o ovoj izmeni naziva, u okviru Odluke o pokretanju inicijative za negovanje kulture sećanja na nastanak institucija i ustanova Republike Srpske na Sokocu, biti upoznata i Mitropolija dabrobosanska.

Prvi čovek Sokoca ističe da je opština Sokolac čuvar sećanja i da je ovo spomen-groblje, zajedno sa manastirom na Ravnoj Romaniji, kompleks koji je dao pečat na nastanak Republike Srpske.

Srpsko vojničko spomen-groblje osnovano je nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma o miru u BiH i egzodusa 120.000 sarajevskih Srba koji su sa sobom poneli i posmrtne ostatke poginulih boraca napuštajući Vogošću, Dobrinju, Grbavicu, Hadžiće, Ilidžu, Rajlovac, Ilijaš i druga naselja u okolini Sarajeva, koja su do tada bila pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

SPOMENIK LEKARIMA

NAČELNIK Sokoca je zatražio od zajednice podršku izgradnje spomenika lekarima Vojne bolnice Glavnog štaba Vojske RS u krugu današnjeg Zavoda za forenzičku psihijatriju na Sokocu.

- Osim spomenika lekarima potrebno je izgraditi i spomenik na sećanje na prvu smotru i nastanak policije RS na stadionu Bara, postavljanje ploče na zgradi "Pošta Srpske" u tom mestu u znak sećanja na osnivanje PTT saobraćaja... - rekao je Bjelica.

Na "Novom Zejtinliku" sahranjeni su poginuli srpski borci koji su zajedno sa živim pripadnicima Vojske RS i Sarajevsko-romanijskog korpusa značajno doprineli stvaranju Srpskog Sarajeva i Republike Srpske i svega onoga što srpski narod danas ima.

Ovo vojničko groblje je trajno svedočanstvo i večno počivalište oko 1.000 srpskih boraca poginulih u odbrani Sarajevsko-romanijske regije u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!