STANIVUKOVIĆ TRAŽI KAZNU Suđenje bivšem Ministru MUP Srpske za napad na nekadašnjeg poslanika

S. M.

04. 02. 2023. u 06:21

GRADONAČELNIK Banjaluke Draško Stanivuković zatražio je od Osnovnog suda u Banjaluci da u skladu sa zakonom osudi i kazni bivšeg ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača.

СТАНИВУКОВИЋ ТРАЖИ КАЗНУ Суђење бившем Министру МУП Српске за напад на некадашњег посланика

Lukač i Stanivukovuć, Foto printskrin RTRS

Stanivuković je juče u sudu saslušan kao svedok tužilaštva na suđenju Lukaču po optužnici za ugrožavanja sigurnosti i nanošenja telesnih povreda na Posebnoj sednici Narodne skupštine RS u decembru 2019. godine.

Stanivuković je naglasio da mu nije potrebna nikakva finansijska nadoknada u vidu imovinsko-pravnog zahteva, ali da je njegova moralna odgovornost da traži kažnjavanje u skladu sa zakonom. Suđenje je proteklo u mirnom tonu. Optuženi i oštećeni su se pred početak ročišta rukovali i pozdravili u sudnici, a tako su se i rastali nakon Stanivukovićevog svedočenja.

Na pitanja tužioca Sanje Guzine, Stanivuković je u sudnici opisao šta se dešavalo na spornoj sednici.

- To je bila veoma izazovna i za javnost strateški važna sednica, jer se govorilo o putu Republike Srpske ka NATO. Tenzije su bile prisutne. Izveo sam performans tako što sam zastavice sa oznakom NATO odneo do predsednika Vlade RS i pojedinih ministara. To je bio način da se skrene pažnja na tako važnu temu. Premijer je te zastavice polomio i bacio na pod - rekao je Stanivuković.

Dragan Lukač, Foto D. Pozderović

Opisao je šta se sve dešavalo, naglašavajući da mu je nakon pauze Lukač uputio pretnje govoreći da će završiti polomljen kao zastavice. Kada je upitao kako, ovaj mu je odgovorio da dođe do njega da vidi, pa je prišao. Tada je, kako kaže, dobio udarac od Lukača po vratu.

Jovan Čizmović, Lukačev branilac, upitao je Stanivukovića da li se osećao ugroženo i pre nego što je zadobio udarac, na šta je Stanivuković odgovorio potvrdno.

- Što onda odoste do tog mesta? - upitao je Čizmović.

- Srpski inat - uzvratio je Stanivuković.

Draško Stanivuković, Foto A. Čavić

Lukač je upitao Stanivukovića da li se sada oseća ugroženim, budući da su u međuvremenu sarađivali i da nemaju nikakvih ličnih razmirica?

- Ne, ne osećam, niti mi je bezbednost ugrožena - poručio je Stanivuković.

NASTAVAK PROCESA 16. MARTA

TUŽILAŠTVO je završilo sa izvođenjem dokaza, a suđenje se nastavlja 16. marta kada će biti saslušani svedoci odbrane Anton Kasipović i Zora Vidović. Predloženo je i saslušanje optuženog Lukača.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili