KAZANI KRIJU BROJ UBIJENIH: Obeležena godišnjica jednog od najvećih stratišta Sarajevskih Srba

M. REGOJE

26. 10. 2022. u 06:30

OD monstruoznih zločina na Kazanima na padinama Trebevića prošlo je 29 godina, ali tačan broj Srba koji su ubijeni i bačeni u duboku jamu verovatno nikada neće biti utvrđen.

КАЗАНИ КРИЈУ БРОЈ УБИЈЕНИХ: Обележена годишњица једног од највећих стратишта Сарајевских Срба

Spomen-obeležje Kazani, Foto Privatna arhiva

Iz nepristupačne jame su ekshumirani posmrtni ostaci 29 lica, srpskih civila, a postoje sumnje da je više od stotinu ljudi ubijeno i bačeno u nju, jer su ubijeni civili bacani u jame, posipani krečom i postoji nekoliko slojeva koji nikada nisu iskopani.

Srbi su dovođeni iznad jame gde su ubijani vatrenim i hladnim oružjem, nakon čega su njihova tela bacana u jamu, a proces traženja tela nikada nije sproveden do kraja. Monstruozne zločine počinjene na Kazanima su počinili vojnici 10. brdske brigade pod komandom Mušana Topalovića, a ukupno je 14 pripadnika tzv. Armije BiH osuđeno na kazne zatvora od 10 meseci do šest godina.

SVIREPO Mesto stradanja sarajevskih Srba, Foto Privatna arhiva

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, povodom 29 godina od monstruoznih zločina, istakao je da su Kazani samo jedno od mnogih mesta na kojima su sarajevski Srbi ubijani, i to na najgnusniji način.

Broj od dvadesetak Srba, koliko kažu da je ubijeno na Kazanima, istakao je Ćosić, samo je kap u moru stvarnog broja Srba koji su pobijeni u tom gradu. On ističe da zvanični podaci kažu da je stradalo od 3.500 do 4.000 sarajevskih Srba kao civila.

- Verovatno se nikada neće utvrditi tačan broj, jer su sistematski ubijane cele porodice - istakao je Ćosić.

SPOMEN-OBELEŽJE

NA Kazanima je prošle godine otkriveno spomen-obeležje posvećeno ubijenim sarajevskim Srbima tokom 1992. i 1993. godine. Ovo spomen-obeležje je, na inicijativu gradonačelnice Sarajeva, Benjamine Karić podigao grad Sarajevo, a natpis: "Zauvek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sećati naših ubijenih sugrađana", izazvao je negodovanje građana Istočnog Sarajeva. Kako su kazali, iz poštovanja prema žrtvama morali su navesti ko ih je ubijao tokom 1992. i 1993.

BONUS VIDEO

KNEZ MILOŠ JE ODAVDE OBJAVIO SLOBODU: U porti Saborne crkve čulo se vekovima zabranjeno zvono

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!