GAS SKUPLJI DEVET ODSTO! Bez zvaničnog obaveštenja o skoku cena tečnog energenta

V. N.

15. 10. 2022. u 06:33

DIREKTOR preduzeća "Sarajevo-gas" iz Istočnog Sarajeva Nedeljko Elek izjavio je da još nisu dobili obaveštenje o povećanju nabavne cene gasa, ali da je, prema nezvaničnim informacijama, reč o poskupljenju od oko devet odsto.

ГАС СКУПЉИ ДЕВЕТ ОДСТО! Без званичног обавештења о скоку цена течног енергента

Foto: AP

Elek je rekao da su o poskupljenju gasa doznali iz medija, i da čekaju sednicu Vlade Federacije BiH (FBiH) na kojoj bi odluka o poskupljenju zvanično trebalo biti doneta.

- Pošto "Sarajevo gas" i dalje kupuje gas od "BH-gasa" i "Energoinvesta", čekamo sednicu Vlade FBiH, nakon koje očekujemo da nam zvanično saopšte novu cenu. Očekujemo da će to biti negde oko devet odsto, ali još ništa sa sigurnošću ne mogu reći - naveo je Elek.

On je najavio da višegodišnji ugovor o snabdevanju i transportu gasa između preduzeća "Sarajevo-gas" i sarajevskog "Energoinvesta" ističe u decembru, posle čega će dobavljač biti preduzeće "RS-gas".

- U tom slučaju cene za potrošače u Istočnom Sarajevu bile bi izjednačene sa ostatkom Republike Srpske, odnosno bile bi niže za desetak odsto. Novi ugovor nećemo potpisati ako ne budemo imali trojni ugovor između "Sarajevo-gasa", "Energoinvesta" i "RS-gasa" - poručio je Elek. On podseća da je trenutna cena gasa za domaćinstva i toplane u Istočnom Sarajevu 1,35 KM za metar kubni, a za komercijalne kupce 1,41 KM.

UVOZ

RUSKI "Gasprom" podiže cenu gasa za period do kraja godine, saopštila je kompanija "Energoinvest" koja uvozi gas u Federaciju BiH, a federalni ministar energetike Nermin Džindić potvrdio da je reč o povećanju od oko 10 odsto.

BONUS VIDEO - MINISTAR MOMIROVIĆ: Saobraćajnica Novi Beograd - Surčin biće završena do februara 2023. godine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a