I KAJGANA JE LUKSUZ! U trgovinama pakovanje od 10 jaja je oko 3,5 KM, a od 30 i do 15 KM

N. Lazukić - T. Cvijetić

22. 10. 2022. u 07:45

SVAKODNEVNA poskupljenja hrane u trgovinama, počev od hleba, mleka, mesa i prerađevina, nisu zaobišla ni kokošja jaja.

И КАЈГАНА ЈЕ ЛУКСУЗ! У трговинама паковање од 10 јаја је око 3,5 КМ, а од 30 и до 15 KM

Foto T. Cvijetić

Tako sada paket od 10 komada košta oko 3,5 maraka, dok je početkom godine cena bila od 1,5 do dve. Za pakovanje od 30 komada jaja potrošači sada treba da izdvoje od devet pa do 15 KM, dok se cena po komadu kreće od 0,30 do 0,50 feninga.

Predrag Miličić, predsednik Udruženja živinara RS, kaže da svedoče enormnim povećanjima cena svih inputa kad je živinarska proizvodnja u pitanju. Reč je o cenama kukuruza, sojine sačme, pšenice, ali i pogonskih goriva, ambalaže.

- Kad je u pitanju formiranje krajnje cene jaja od avgusta su cene više za 18 odsto. Cene bi bile i veće ali se prilagođavamo zakonima ponude i potražnje. Naše tržište je siromašno i cena jaja je niža u odnosu na okruženje - rekao je Miličić.

Proizvođači nisu u dobroj situaciji, ali još uvek održavaju kapacitete koji su smanjeni u odnosu na ranije periode.

- Konzumnih jaja ima dovoljno za naše stanovništvo. Kad je živinarstvo u pitanju, može se reći da smo čak izvozno orijentisani i procenjuje se da su izvozni poslovi takođe smanjeni, jer smo fokusirani na snabdevanje domaćeg tržišta - kaže Miličić i dodaje da ga brine loša godina kad je proizvodnja kukuruza u pitanju koji je osnovna komponenta za stočnu hranu.

Dragan Jovičić, referent u službi nabavke jednog trgovačkog lanca iz Dervente, kaže da je tokom letnjeg perioda bilo otežano snabdevanje svežim jajima usled promene jata kod većine proizvođača.

- U opticaju su bila samo jaja "S" klase, koja su previše sitna da bi zadovoljila potrebe kupaca. Uglavnom se kupci snadevaju "M" i "L" klasom. Takođe, u tom periodu dovoljne količine su imali samo dobavljači koji uvoze iz Srbije. Krajem avgusta kada su se već i na domaćem tržištu formirala nova jata, tržište se normalizovalo. Što se tiče cena, od tada iz meseca u mesec cene nastavljaju da rastu usled stalnog porasta cene goriva i ostalih troškova. Trenutno su dobro snabdeveni naši objekti svežim jajima i cena je prihvatljiva - rekao je Jovičić.

Od početka godine do danas nabavne cene su porasle za 20 odsto, sa tendecijom daljeg rasta.

Murisa Marić, predsednica udruženja potrošača "Don", ističe da smo se suočili sa teškim periodom, gde poslednjih meseci građani sebi teško bilo šta mogu da prišušte, pa čak i jaja.

 

KRIZA NAJVIŠE POGODILA MALE

KRIZI najviše svedoče mali proizvođači koji su zabrinuti kako u ovim uslovima dalje poslovati.

- Mali proizvođači u ovim uslovima su na mukama i veoma ugroženi. Sve je neizvesno, ne znamo šta će biti. Nemamo velike smeštajne kapacitete ni lagere, da li ćemo se uopšte izvući iz ove godine, veliki možda i mogu, ali zabrinuti smo, koliko će koštati kukuruz, soja i druga stočna hrana - kaže za "Novosti" vlasnica jedne farme jaja iz Doboja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri