SRPSKA ODBRANILA SVOJE NADLEŽNOSTI: Epilog sastanka lidera parlamentarnih stranaka BiH sa Šarlom Mišelom u Briselu

S. MIŠLjENOVIĆ

13. 06. 2022. u 19:02

DOKUMENT nakon sastanka lidera parlamentarnih stranaka BiH sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, u nedelju u Briselu, načelno je usaglašen nakon izmena prve varijante na insistiranje srpskih predstavnika.

СРПСКА ОДБРАНИЛА СВОЈЕ НАДЛЕЖНОСТИ: Епилог састанка лидера парламентарних странака БиХ са Шарлом Мишелом у Бриселу

Lideri parlamentarnih stranaka u Briselu, Foto SRNA

Na tom dokumentu kraj potpisa bošnjačkih političara izostao je potpis srpskih predstavnika, iako su poručili da će poštovati ovaj sporazum. Na insistiranje predstavnika iz Srpske, odnosno lidera vladajuće koalicije SNSD-US-SP, iz prvobitnog dokumenta je izbačeno da će se BiH pridružiti rezoluciji SB UN koja je utvrdila agresiju na Ukrajinu.

- To je bilo jedno od težih pitanja i nas trojica smo se usaglasili da to nećemo da prihvatimo. Referirali smo se tako da RS traži da se održi rasprava i donese odluka o stavu BiH o ukrajinskoj krizi i nikakve obaveze nisu preuzete, rekao je Milorad Dodik, predsednik SNSD, naglašavajući da će poštovati sporazum iz Brisela. Sporazum ne može biti pravno obavezujući, već samo poštovan na političkom i moralnom nivou.

Foto SRNA

Kaže da su dokument koji je predočen na početku sastanka pisali muslimani iz kancelarije Evropske komisije u Sarajevu i bio je neprihvatljiv za RS. On je naveo da je u prvim delovima sporazuma bila i veoma konfuzna priča o BiH, koja bi značila da se sudbina BiH stavi u ruke nepostojećem visokom predstavniku.

- Naš zahtev je bio da se u taj deo stavi ustavna odredba prema kojoj se BiH sastoji od dva entiteta i Brčko distrikta, te tri konstitutivna naroda i da se ti narodi navedu - pojasnio je Dodik.

- Lider DF Željko Komšić je bio najnervozniji na sastanku, jer je dokument njegov potpuni poraz. Znamo da on beži od priče o konstitutivnosti naroda, a u ovom dokumentu postoji konstitutivnost naroda. Iz prvobitnog dokumenta isključeno je da se na nivou BiH razgovara o imovini, već je rečeno da će se nakon izbora napraviti određena strategija.

Naša strategija će se zasnivati na tome da imovina pripada entitetima.

Lider SNSD je naveo da u dokumentu piše da se prihvataju neke odluke stranih i domaćih sudova, ali da je isključena rečenica "uključujući Ustavni sud BiH".

- To je precrtano. To postoji u prvobitnom dokumentu. Nismo prihvatili da ustavne promene budu prioritet, nego da prioritet budu izborne reforme posle izbora, uz promenu Ustava koja prati tu izbornu reformu - pojasnio je Dodik i istakao da je bitno da su sačuvana dejtonska ovlašćenja RS i da nije dat značaj presudama Ustavnog suda BiH.

On kaže da bi ovaj dokument mogao biti korišćen na sednici Saveta Evrope tokom ovog meseca, gde će se razgovarati o ubrzanom davanju statusa kandidata nekim zemljama. On je pojasnio da bi na toj sednici BiH trebalo da bude postavljena kao zemlja koja treba da dobije kandidatski status, što bi bila dramatična razlika u odnosu na dosadašnjih 14 prioriteta koje BiH treba da ispuni.

- Kada BiH dobije status, to je trenutak kada nestaje visoki predstavnik i strane sudije Ustavnog suda - rekao je Dodik.

Na sastanku u Briselu su, pored lidera SNSD, SP i US, bili i lideri opozicionih PDP i DNS. Dodik je zamerio lideru PDP da nije podržao stavove Srpske i da je vodio predizbornu kampanju u Briselu, dok je pohvalio lidera DNS Nenada Nešića da je razgovarao sa trojicom lidera vladajućih stranaka o dokumentu.

Foto: Profimedia

SASTANAK SA PUTINOM

DODIK je izjavio da će se ove sedmice sastati sa Vladimirom Putinom, predsednikom Rusije.

- Učestvovaću na Ekonomskom forumu, na kojem uobičajeno bude Putin. Da ne bude nikakvih spekulacija, dogovoren je sastanak u petak u sedam sati po njihovom vremenu nakon plenarne sednice foruma, što je pet sati po našem vremenu - rekao je Dodik.

U FEDERACIJI ZADOVOLjNI

LIDERI SDA Bakir Izetbegović i DF Željko Komšić poručili su da su zadovoljni sporazumom koji je dogovoren u Briselu. Izetbegović je naveo da sledi kraj nerazumnih blokada, a Komšić da se u drugom delu sporazuma ne spominje konstitutivnost, što vidi kao veliku pobedu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRPSKA HEROINA KOJOJ SU UBILI DECU ZA NOVOSTI: Dobila sam dodatnu snagu kad sam videla da naš toliki nadod kaže NE rezoluciji o genocid