VAŠINGTON SANKCIJAMA GURA SRPSKU U NEZAVISNOST: Oživljavanjem buldožer politike Bela kuća preti da razori BiH

D. MILINKOVIĆ - S. MIŠLjENOVIĆ

08. 01. 2022. u 09:00

ODLUKA Vašingtona da agresivnom politikom pretnji, ucena i sankcija pokuša da skroji Bosnu i Hercegovinu po svojoj meri, ne samo da neće rešiti krizu nastalu zbog otimanja nadležnosti Banjaluci i nametanja spornog zakona o zabrani negiranja genocida, već će dodatno "pogurati" Republiku Srpsku ka osamostaljenju, a srpski narod ka zbijanju redova u odbrani svojih nacionalnih interesa.

ВАШИНГТОН САНКЦИЈАМА ГУРА СРПСКУ У НЕЗАВИСНОСТ: Оживљавањем булдожер политике Бела кућа прети да разори БиХ

Foto AP

Iako je nova Bajdenova administracija računala da će proširenjem sankcija Miloradu Dodiku, koje je "servirala" baš uoči Božića, naterati srpskog člana Predsedništva BiH da povuče ručnu u otporu obruču koji Zapad steže oko Srpske, u toj kalkulaciji ozbiljno se preračunala. Dodik je snažno odgovorio da bi uvođenjem sankcija Srpskoj praktično priznali njenu samostalnost i da se proces vraćanja nadležnosti neće zaustaviti.

Amerikanci su za sada u pokušaju da "disciplinuju" Dodika dobili podršku Velike Britanije, dok je u Evropskoj uniji prava pometnja jer Mađarska odavno najavljuje veto na bilo kakvu kaznenu politiku Brisela prema RS.

Rukovodstvu u Banjaluci još jednom je stigla i nedvosmislena podrška iz Beograda. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će se sa Dodikom i predsednicom RS Željkom Cvijanović sastati početkom nedelje, poručio je da Srbija ni u jednoj tački, ne samo da se neće saglasiti sa sankcijama, već ni na koji način neće sprovoditi kaznenu politiku protiv pripadnika svog naroda i njihovih predstavnika u BiH i RS.

Sagovornici "Novosti" saglasni su u oceni da će ovaj očigledni povratak SAD politici iz devedesetih, a to je pokušaj "bosnizacije" Srba i izgradnje bošnjačke države od BiH - izazvati niz kontraefekata. Dodaju i da ovo nije udar na Dodika, već na - Srpsku.

Radomir Lukić, profesor ustavnog prava i najmlađi član srpske delegacije na mirovnim pregovorima u Dejtonu, kaže nam da su sankcije Dodiku i ostalim osobama i firmama pokušaj velikih sila na čelu sa Amerikom da disciplinuju male narode:

- Sankcije će proizvesti loše efekte u BiH i regionu isto kao što je američka neznalačka i glupa politika devedesetih dovela do nestanka Jugoslavije. Amerika i zapadne sile očigledno sada žele da dokrajče Srbe jer to nisu uspele tada. Sad je na nama da pokažemo jedinstvo i to sprečimo.

Profesor geopolitike Srđan Perišić ukazuje da Srpska danas nije sama već da ima jake i moćne prijatelje među velikim silama, poput Rusije i Kine, ali i među članicama EU:

- Ovo je jak pritisak na RS da odustane od borbe za ustavna prava i da se pokori zapadnim silama i igra kako oni sviraju. Sve sad zavisi od Srpske. Ako nastavi svojim putem, sankcije neće imati nikakvog značaja. U suštini one su odraz nemoći SAD i Zapada jer im se čitav sistem na Balkanu urušio, pa sad pokušavaju na sve načine da se vrate u igru.

Za profesora međunarodnog prava Željka Budimira nema dileme da Vašington nastavlja da podržava svoj geopolitički ideološki projekat prekrajanja BiH, i to tako što pod premisama građanske, multietničke i multikulturne države suštinski hoće da stvori bošnjačku nacionalnu državu, centralizovanu i unitarizovanu pod potpunom dominacijom jednog naroda.

- U tom kontekstu je i nova faza pritisaka sankcijama. Tu nema ništa novo, to je isti koncept sankcija koje Dodik već ima. Novo je što se sada udara i na medijske slobode, s obzirom na to da je merama obuhvaćena i Alternativna TV, za koju oni smatraju da je pristrasna i korumpirana. Od te silne priče o demokratiji, evo dokle smo stigli, do zabranjivanja slobodne reči ako se ne slažete sa nečijom politikom. S druge strane, mejnstrim zapadni mediji konstantno friziraju priče o BiH i Srbima na prostoru bivše Jugoslavije. Ovo će samo isterati na čistac ko se bori za Srpsku, a ko stoji po strani i očekuje priliku da dođe do vlasti na sledećim izborima - kaže Budimir i ukazuje i da ovo više nije unipolarni svet gde su američke sankcije značile kraj jedne političke opcije.

UDARI SAMO JAČAJU DODIKA

POLITIČKI analitičar Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost uveren je da američke sankcije ne da neće oslabiti Dodika, već će ga, naprotiv, ojačati:

- Dodik od novih sankcija Vašingtona ne može da pretrpi nikakvu ozbiljnu štetu, pre svega nema nikakve finansije i račune u SAD. Posledice po njega mogu biti političke, i to po meni, isključivo pozitivne. Sve što se dešava u BiH u poslednjih nekoliko meseci, od nametanja nelegalnog visokog predstavnika Kristijana Šmita, preko pooštravanja retorike, do napada na Srpsku samo je osnažilo Dodika. On je, sada, nakon svih udara sa Zapada, u mnogo boljoj poziciji pred naredne izbore.

SUTRA PROSLAVA DANA RS

IAKO Zapad, opet predvođen Amerikom, već godinama pokušava da ospori Dan Republike Srpske, proglašavajući ga neustavnim, ovaj praznik biće obeležen i sutra, 9. januara. Srpska slavi i 30 godina od osnivanja, a centralna manifestacija biće održana u podne u Banjaluci, kada se biti organizovan svečani defile oko 3.000 predstavnika boračkih udruženja, sportista, vatrogasaca, studenata, članova kulturno-umetničkih društava... Na proslavi se očekuju i predstavnici Srbije, Rusije i Kine, kao i drugih zemalja koje su privržene međunarodnom pravu i podržavaju ono što Srpskoj po Dejtonu i Ustavu BiH pripada. Srpska premijerka Ana Brnabić prisustvovaće danas u Banjaluci svečanoj akademiji povodom praznika Srpske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024