TRAŽE ISTO PROCESUIRANJE: Porodice poginulih i nestalih Srba protestovale ispred Suda BiH u Sarajevu

M. REGOJE

08. 12. 2021. u 06:08

ČLANOVI porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila okupili su se ispred Suda BiH, da bi iskazali nezadovoljstvo njihovim radom kada je reč o procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima.

ТРАЖЕ ИСТО ПРОЦЕСУИРАЊЕ: Породице погинулих и несталих Срба протестовале испред Суда БиХ у Сарајеву

Protest porodica poginulih u Sarajevu, Foto SRNA

Protest je organizovala Republička organizacija porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, zajedno sa ostalim organizacijama proisteklim iz odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Članovi tih porodica su poručili da su se okupili da ukažu na različite aršine prema kojima se sudi u tim institucijama.

Istakli su da su "čašu žuči" prelila poslednja hapšenja, ali i odluka da bošnjačkom generalu Sakibu Mahmuljinu bude obnovljeno suđenje, bez obzira na to što je u njegovom slučaju već sve odavno jasno, svakome ko to hoće da vidi.

Okupljeni članovi porodica nose slike svojih poginulih ili nestalih članova porodice, ali i transparente na kojima piše "Konstitutivni jesmo, ravnopravni nismo - ima li ovo kaznu".

- Treba li podsećati sa se Srbima izriču drakonske kazne za neka krivična dela za koja Bošnjaci dobijaju minorne kazne? Takođe, kada je reč o kvalifikacijama dela, Srbi se mahom terete za genocid, zločin protiv čovečnosti, dok se Bošnjaci, koji su činili stravične zločine nad Srbima, maltene, nagrađuju minimalnim kaznama, ili budu oslobođeni zbog "nedostatka dokaza" - navode organizatori protesta.

ZABRANjEN ULAZAK U KRUG SUDA

POLICIJA i redari nisu dozvolili članovima porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila ulazak u krug te pravosudne institucije, iako su oni u toku jučerašnjeg dana najavili da će organizovati protest ispred pravosudnih institucija.

PRESUDA

ODLUKOM Apelacionog veća Suda BiH nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Sakibu Mahmuljinu poništena je prvostepena presuda kojom je bio osuđen na 10 godina robije zbog ratnog zločina. Tužilaštvo se žalilo na visinu izrečene kazne za ubistva zarobljenih pripadnika VRS i nečovečno postupanje prema civilima i ranjenicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024