ZOVU OHR DA VRATI SRBE: Primena Inckovog zakona negativno uticala na BiH, bošnjaci se opet uzdaju u pomoć stranaca

S. MIŠLjENOVIĆ

08. 09. 2021. u 07:53

ZAKON o negiranju genocida koji je nametnuo sad već bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ušao je u drugi mesec primene i samo je dodatno produbio jaz između Bošnjaka i Srba i narušio i onako loše odnose između Republike Srpske i BiH.

ЗОВУ ОХР ДА ВРАТИ СРБЕ: Примена Инцковог закона негативно утицала на БиХ, бошњаци се опет уздају у помоћ странаца

PREKID Institucije BiH ne mogu da rade normalno, Foto S. Mišljenović

Rešenje za krizu se i ne nazire. Za vreme primene zakona institucije BiH - Savet ministara, Parlament i Predsedništvo BiH ne funkcionišu u punom kapacitetu jer srpski političari ne učestvuju u donošenju odluka. S druge strane, bošnjački političari ne žele ni da čuju za razgovore i ukidanje nametnutog zakona ali očekuju, kako su potvrdili za "Novosti", da OHR "natera" Srbe da rade u institucijam BiH.

Edin Ramić, Foto Avaz

 

Edin Ramić, potpredsednik SDA, kaže, za "Novosti", da je bitno da institucije BiH funkcionišu i da se problemi rešavaju tu, a ne blokadama.

- Logično je da se nakon odluke OHR podignu tenzije, ali ovo nije prvi zakon i odluka koja je nametnuta. Zbog života građana, budžeta i ustavnih nadležnosti potrebno je da institucije rade. Što pre profunkcionišu i ljudi iz Republike Srpske se vrate u institucije normalizovaće se stanje - kaže Ramić.

Potpredsednik SDA kaže da je OHR između ostalog tu da omogući da sistem funkcioniše.

- Ako dođe do nastavka blokade, oni će, nažalost, morati da omoguće da sistem funkcioniše - ističe Ramić.

Radovan Kovačević, Foto "Novosti"

S druge strane, politički predstavnici RS smatraju da sve dok je Inckov nametnuti zakon na snazi nema nikakvih razgovara i odlučivanja u institucijama BiH.

Radovan Kovačević, portparol SNSD, kaže da prva odluka koja može da bude doneta u BiH jeste odluka o ukidanju Inckovog nametnutog zakona.

- Kada se donese ta odluka onda možemo da razgovaramo. Dok tada, mi ćemo u interesu RS i građana da se ponašamo principijelno kako je dogovoreno jednoglasno u NS RS. Ukoliko politički predstavnici bošnjačkog konstitutivnog naroda imaju bilo kakav interes da BiH bude dejtonski funkcionalna napraviće kompromisa sa druga dva konstitutivna naroda - ističe Kovačević i dodaje da je smešno da Bošnjaci konstantno traže od stranaca da ispunjavaju njihove političke želje.

POTEZI U INTERESU SRPSKE

NENAD Stevandić, predsednik Srpskog kluba u PBiH, ističe da je problem bošnjačkih političara što ne shvataju da srpski predstavnici u institucijama BiH nisu najamni radnici i da institucije nisu vlasništvo Bošnjaka.

- Mi predstavljamo srpski narod u institucijam BiH. Naša uloga u institucijama bih je vlasnička, a ne najamnička. Svaki naš potez je usmeren da štitimo interes RS i pravo naših građana na slobodu govora, mišljenja i izražavanja - kaže Stevandić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!