BOGATA LETNJA KULTURNA SCENA: Otvorena likovna kolonija u Ugljeviku (FOTO)

V. Mitrić

19. 08. 2021. u 21:28

LIKOVNA kolonija "Ugljevik 2021" u organizaciji Centra za kulturu "Filip Višnjić" i Misijskog odbora Eparhije zvorničko-tuzlanske svečano je otvorena na letnjoj sceni Doma kulture pod pokroviteljstvom opštine Ugljevik.

БОГАТА ЛЕТЊА КУЛТУРНА СЦЕНА: Отворена ликовна колонија у Угљевику (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Sedmu po redu Likovnu koloniju otvorio je načelnik Ugljevika Vasilije Perić koji je istakao da je Ugljevik uvek rad da ugosti kreativne ljude, umetnike. Perić je izrazio zadovoljstvo što je ova podmajevička opština domaćin ove kulturne manifestacije.

- Likovnu koloniju utemeljili smo pre sedam godina na predlog tada episkopa zvorničko-tuzlanskog, a danas mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i zahvalan sam našoj Eparhiji ali i mitropolitu koji mi je tada rekao da prati rad našeg Kulturnog centra, koji ima lepe i kulturne događaje i manifestacije i da nedostaje likovna kolonija koji smo sa zadovoljstvom prihvatili - podsetio je Perić.

Foto: V. Mitrić

Ugljevički čelnik se zahvalio umetnicima, a naglasio da je likovna kolonija nastala kao potreba za jedinstvom, ali i da Ugljevik bude domaćin umetnicima sa druge strane Drine. Perić je najavio dalju podršku ovakvim i sličnim manifestacijam.

Direktor ugljevičkog Centra za kulturu Predrag Vujević naglasio je da ove godine Likovna kolonija broji osam učesnika, akademskih slikara iz Republike Srpske i Srbije te da će trajati do 26 avgusta.

- Specifičnost ove kolonije jeste da ima tri pridružena člana iz Ugljevika i Lopara, pri čemu će pored slikarstva biti zastupljeno i vajarstvo, umetnička fotografija i duborez - rekao je Vujević.

Foto: V. Mitrić

Vujević je istakao da i ove godine prateći program uz pomenutu koloniju je i besplatna škola slikanja i vajanja za decu uzrasta od 5 do 15 godina.

Večerašnja kolonija otvorena je uz odgovarajući kulturno-umetnički program gde je nastupio glumac iz Šapca Zoran Karajić sa predstavom "Bog te mazo" koja je nastala po romanu "Osma ofanziva" Branka Ćopića.

- Ovu predstavu dramatizovao je i režirao poznati glumac i reditelj Tomo Kuruzović - napomenuo je Karajić i dodao da je ova predstava do sada igrana 1.197 puta širom bivše Jugoslavije, kao i u Njemačkoj, Švajcarskoj, Austriji, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj.Predstava je namjenjena svim uzrastima i dokazuje da zdrav, istinski i iskreni Ćopićev humor, ne može da poništi ni vrijeme ni društveni odnosi - dodao je Karajić.

Umetnici učesnici Likovne kolonije su: Pavle Golijanin, Natalija Cimeša, Bratislav Hedješi, Srđan Ćeranić, Hadži Branko Nikitović, Vesna Vujičić iz Republike Srpske kao i Mirjana Vuksanović i Dragana Kuprešanin iz Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna