PRESUDA SUDA BIH: Gariću 20 godina zatvora

O. MATAVULj

16. 08. 2021. u 10:52

RADE Garić osuđen je u Sudu BiH na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina u Vlasenici 1992. te za zločine nad Srebreničanima u julu 1995. godine.

ПРЕСУДА СУДА БИХ: Гарићу 20 година затвора

Foto: Sud BiH

Garić je proglašen krivim po osam tačaka optužnice za ubistva, zatvaranja, mučenja, nestanke i druga dela. Oslobođen je krivice po dve tačke optužnice koje se, između ostalog, odnose na silovanje žene i maloletne devojčice.

Prema optužnici, Garić je do polovine 1992. bio pripadnik rezervnog sastava policije u Vlasenici, a kasnije komandir Izviđačko-diverzantskog odreda "Drinjača", koji se nalazio u sastavu Vlaseničke brigade Vojske RS.

Tužilaštvo BiH tereti ga da je od aprila do kraja 1992. godine na području opštine Vlasenica učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništa, ubistvima, mučenjem, oduzimanjem slobode, nanošenjem fizičkih i psihičkih povreda.

Na teret mu je stavljeno i da je od 6. jula do avgusta 1995. za vreme širokog i sistematskog napada VRS i MUP RS na bošnjačko stanovništvo Zaštićene zone UN Srebrenica, kao komandir Interventnog voda počinio progon stanovništva ubistvima, mučenjem i drugo. U optužnici se navodi da je nakon pada Srebrenice učestvovao u ubistvu 23 osobe bošnjačke nacionalnosti. Navodi se i da je u mestu Luke s pripadnicima voda ulazio u prostorije škole, oduzimao novac i druge dragocenosti, i učestvovao u premlaćivanju zarobljenika iz Srebrenice.

U završnim rečima Garićeva odbrana je tražila oslobađajuću presudu smatrajući da njegova odgovornost nije dokazana van razumne sumnje. Tvrdili su da mnogi svedoci nisu ni poznavali optuženog, podsećajući da je jedna svedokinja u sudnici pokazivala ka advokatu, umesto na optuženog govoreći: "Jesi, jesi, znam te dobro". Ukazivali su na kontradiktorne opise pojedinih svedoka, i da i mnogi od njih nisu bili sigurni u identitet počinioca. Odbrana se osvrnula i na grupu zaštićenih svedoka, navodeći da se radi o ljudima koji su godinama u zavadi s Garićem i njegovom porodicom zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, svađa i tuča.

Garić je pred sudom govorio kako žali zbog svih žrtava u Vlasenici i celoj BiH, ali da nije imao zbog čega da se kaje, jer nije ubio, silovao, ni zlostavljao.

- Najteže su mi pale optužbe za silovanje žene i devojčice, jer takve stvari samo zveri mogu da rade - rekao je Garić u završnoj reči.

MNOGO OSNOVA ZA ŽALBU

PETKO Pavlović, branilac optuženog Garića, za "Novosti", kaže da je razočaran presudom, i smatra da je njegovom klijentu izrečena drakonska kazna.

- Uložićemo žalbu na prvostepenu presudu. Već je jasno da za to ima mnogo osnova, kako zbog stvari koje su se dešavale tokom suđenja, tako i u samo izreci presude. Više ćemo moći reći kada dobijem pismeni otpravak presude - rekao je Petković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

SRPSKA HEROINA KOJOJ SU UBILI DECU ZA NOVOSTI: Dobila sam dodatnu snagu kad sam videla da naš toliki narod kaže NE rezoluciji o genocidu