RATNI BORCI IZ MODRIČE U TEŠKOJ SITUACIJI: U planu zaposlenje sve dece poginulih boraca

Vid Blagojević

23. 06. 2021. u 17:27

POVODOM dolazećeg Vidovdana - Dana opštine Modriča, danas je načelnik opštine Modriča, Jovica Radulović upriličio prijem za predstavnike boračkih organizacija proisteklih iz poslednjeg odbrambeno – otadžbinskog rata i 19 odlikovanih boraca VRS iz Modriče.

РАТНИ БОРЦИ ИЗ МОДРИЧЕ У ТЕШКОЈ СИТУАЦИЈИ: У плану запослење све деце погинулих бораца

Foto Arhiva

U proteklom otadžbnskom ratu učestovalo je preko 5,5 hiljada Modričana. Na prijemu je zaključeno da se zajednički mora naći sistemsko rešenje za poboljšanje društvenog i materijalnog statusa svih demobilisanih boraca.

- Ovi dani oko Vidovdana vraćaju nas u najteže vreme kada je u našoj Modirči bilo ratno stanje. Ovi dani služe da se sećamo svih onih koji nisu danas sa nama, a koji su svoje živote dali da bi smo živeli u slobodnoj Republici Srpskoj. Pored toga Vidovdan je opomena svima, da nam se takva vremena i dešavanja nikada ne ponove u budućnosti. - rekao je Jovica Radulović načelnik opštine Modriča.

Foto: Vid Blagojević

Borci u Modriči žive u teškoj situaciji. To potvrđuje i broj njih koji se nalaze u stanju socijalne ugroženost. Iz opštine Modriča 345 demobilsanih borac prijavilo na Javni poziv za pomoć socijalno ugroženim borcima. Uslove za dobijanje pomoći od 100 marka ispunilo je 248 materijalno ugroženih boraca. Povodom Dana opštine, predstavnici opštine posetili su 294 porodice poginulih boraca i RVI i uručivši im skormne poklone. Za prvih šest meseci ove godine 201 pordica dobila je neki vid pomoći od opštine.

- Sve ćemo uraditi da se boračkim kategorijama pomogne da lakše žive. Planiramo u prvom redu da zaposlimo svu decu poginulih boraca, zatim da što više zaposlimo demobilisanih boraca. Osim toga moramo napraviti i knjigu u kojoj bi opisali stradanje svih boraca u proteklom ratu.- naglasio je Radulović.

Foto: Vid Blagojević

Za slobodu i stvaranje Republike Srpske poginulo je 507 boraca iz Modriče. Međutim za proteklih 25 godine od završetka rata oko 20% demobilisanih boraca je umrlo, velikim delom zbog ratnih trauma. Susreti borca iz godine u godinu pokazuju da su borci sve ponosniji na svoje delo, Republiku Srpsku.

- Vidovdan je jedan od meni najdražih dana od 92 godine. Mi smo na taj dan ušli u Modriču i oslobdili grad. Vratio sam se svojoj kući. - kaže Bogdan Šarčević predsednik Skupštine veterana VRS Modriča.

Dragan Peranović je ratni vojni invalid i bivši pridanik policije u Modriči. Kao dobitnik odlikovanja oduševljen je susretom sa bivšim saborcima.

- Na ovom sastanku sam posle 26 godina sreo neke svoje ratne kolege koje ne viđam duži niz godina. Bila je to prilika da popričamo o zdravlju, o porodici ali i da razmenimo sećanja iz rata.- rekao je Peranović.

Foto: Vid Blagojević

Borci Modriče su iskazali i svoje nezadovoljstvo dokumentarnim filmom „Proboj koridora“, jer kako su rekli ni u jednom delu filma se ne govori od značaju Modriče i njenih boraca za proboj koridora. Posebno se zanemaruje činjeica da je na području Modriče izvršen proboj 27.juna kada su u Čardaku spojeni Istočni i Zapdni deo Republike Srpske a put za Srbiju je bio slobodan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna