ŽIVE U "PALESTINI" RADE U "LEPOJ BRENI": Zvuči kao šala, ali ove zgrade zaista postoje u Vranju (FOTO)

Јелена Стојковић
Jelena Stojković

15. 01. 2024. u 11:27

ZA Vranjance je sasvim normalna stvar što piju kafu u "Lepoj Breni", što im prijatelji žive u "Braći Bajić" i što se ležerno u razgovoru pominje da nekretnine u "Palestini" nisu skupe jer nije lepo regulisana kanalizacija.

ЖИВЕ У ПАЛЕСТИНИ РАДЕ У ЛЕПОЈ БРЕНИ: Звучи као шала, али ове зграде заиста постоје у Врању (ФОТО)

Foto:J.S.

Zvuči kao šala, ali nije. U centru Vranja dve najlepše zgrade nose ime "Lepa Brena", dva identična solitera zovu se "Braća Bajić", a naselje koje je nekada bilo neurbanizovano zove se "Palestina" i to može zbuniti samo one koji nisu iz Vranja, jer među Vranjancima ova imena nemaju alternativu.

Kada je po završetku studija došla da radi u Vranje, novinarka Slađana Tasić nije ni slutila da će veći deo svoje karijere provesti u redakciji koja se nalazi baš u "Lepoj Breni".

- Zgrada "Lepa Brena" je lepa ne samo spolja, već je i unutar nje zadovoljstvo raditi i to iz više razloga. Ima odlično grejanje i izolaciju. Zimi je toplo, a leti hladno, u prizemlju

nije potrebna klima. Nisam ni sanjala da ću raditi u jednoj od Breninih nogu, doduše u prizemlju, znači negde oko Breninih članaka. Idući tom logikom, javna preduzeća, banke i lokali, koji se nalaze u ovoj zgradi su negde na nivou potkolenice i oko kolena, a stanovi su iznad, pa sve do Breninih bedara. Visoko, nema šta. Dotična pevačica je uvek imala visoke standarde i zahteve, tako da je sasvim logično da je i jedan od najlepših kompleksa zgrada poneo njeno ime. Postoji i jedna manja zgrada u naselju "Češalj", na stotinak metara od ovih u kojima radim i ona se zove Brenino kukče ili Brena dva - kaže Slađana.

Foto:J.S.

 

Vranje nije jedinstveno po ovome jer su "počast" najvećoj estradnoj zvezdi osamdesetih godina odavali i drugi gradovi u Srbiji, ali kako vreme prolazi, te zgrade su dobijale nova imena, dok Vranjanci uopšte ne razmišljaju o tome.

Ovo svakako nije zvanični naziv ovih atraktivnih višespratnica, ali Vranjanci za drugi ne znaju, pa se tako može videti oznaka na parkiralištu - "Zabranjeno parkiranje osim za stanare Lepe Brene", tako da postoji prećutna saglasnost oko imena.

Profesorka srpskog jezika i književnosti Vranjanka Gordana Dimitrijević mišljenja je da ova nezvanična imena i te kako mogu pomoći u orijentaciji.

Foto:J.S.

 

Atrakcija: “Burberry” zgrada

- Poznato je da Vranjanci vole da kumuju svemu i svakome i da kod nas nema čoveka ili familije koja nema neki nadimak. Takav je slučaj i sa stambenim zgradama za koje se obično vezuju duhovite asocijacije ili imena poznatih ličnosti. Tako su nazivi stambenih objekata postali odrednica za deo grada gde su zgrade smeštene, a za one koji se ne snalaze sa nazivima ulica ova imena su od velike pomoći u orijentaciji - smatra Dimitrijević.

Postoji u Vranju i zgrada šarene fasade koju svi zovu "papagajka", postoji i "brod" zgrada koja je postala "kontejnerka", jer realno više podseća na kontejner nego na brod kako je prvobitno arhitektonsko rešenje zamišljeno. Dva solitera identična zovu se "Braća Bajić", uređuju se, menjaju fasade i stolarija, menjaju stanari, ali ime stoji kao i dva solitera poput dva brata, pa što ne i čuvene Braće Bajić.„

Foto:J.S.

 

"Modna" fasada

LOKALNI kontroverzni biznismen, kako se prepričava po Vranju, svojoj ljubavnici želeo je da pokloni nešto jedinstveno, pa pošto je njena omiljena modna marka Burberry, uradio je fasadu na zgradi u centru grada po ugledu na prepoznatljivi dizajn, pa je Vranje dobilo atrakciju koja i dan-danas izaziva pažnju onih koji prvi put dolaze u grad, gde obično i nastaju fotografije za potrebe društvenih mreža. Čak je fotografija ove zgrade objavljena u listu "Gardijan", jer je Tobi Lejh putovao po svetu u potrazi za predmetima i objektima sa lažnom Burberry šarom, pa je tako pronašao i fotografisao i zgradu u Vranju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije