POČAST SOLUNCIMA U PARIZU: Poklon senima junaka na Srpskom vojničkom groblju u Tijeu (FOTO/VIDEO)

SRBI iz Pariza odali su u nedelju, po tradiciji, počast junacima sahranjenim na Srpskom vojničkom groblju u Tijeu, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

ПОЧАСТ СОЛУНЦИМА У ПАРИЗУ: Поклон сенима јунака на Српском војничком гробљу у Тијеу (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Goran Čvorović

- Odajemo poštovanje junacima koji su pokazali nepokolebljivu hrabrost. Ovi grobovi oličavaju ogromnu žrtvu koju je podnela Srbija. Neka plamen njihove žrtve nastavi da gori u našim srcima, vodeći nas ka budućnosti u kojoj će prevladati mir i razumevanje – poručili su Nemanja Dimitrijević i Marko Gojković iz udruženja "Evropski koreni".

Na odavanju počasti na Srpskom vojničkom groblju bili su đaci dopunske škole na srpskom jeziku, ambasadorka Srbije Ana Hrustanović, izaslanik odbrane pukovnik Dejan Milosavljević, predstavnici Zajednice Srba Francuske, udruženja iz dijaspore, članovi kulturno-umetničkih društava, francuski prijatelji, zastavnici, potomci palih ratnika, gosti iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske... Svečanost je uveličao i vojni izaslanik Senegala u Francuskoj pukovnik Kleman Nazalan. Predstavnici ambasade i mnogobrojnih udruženja položili su vence, a jedan venac poslala je gradonačelnica Pariza An Idalgo.

- Ovde sam da posvedočim da ima još mnogo vernih Francuza koji u srcu gaje francusko-srpsko prijateljstvo – poručio je pukovnik Žak Ogar.

Senima srpskih ratnika poklonio se i Filip Renije, čuvar Večne vatre sa Trijumfalne kapije, veliki prijatelj Srbije, koji je nedavno obišao i Jasenovac.

Đaci su priredili prigodan program, a među grobovima 747 junaka koji su ovde sahranjeni, čule su se i pesme "Junaci sa Košara", "Prkosna Pesma Dobrice Erića, "Domovina se brani lepotom" Ljubivoja Ršumovića. U čast palim ratnicima intonirane su i himne "Marseljeza" i "Bože pravde", a đaci su otpevali i "Tamo daleko".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!