AMETOV NEOBIČAN PODVIG KOJI SE NE ZABORAVLJA: U Leskovcu obeležena godišnjica Kumanovske bitke

Игор Митић
Igor Mitić

23. 10. 2023. u 17:19

Kraj spomenika Ametu Ametoviću, na leskovačkom Svetoilijskom groblju, položeni su venci čime je odata počast ovom čoveku koji je umnogome uticao na ishod vojevanja i veliku pobedu srpske vojske kod Kumanova.

АМЕТОВ НЕОБИЧАН ПОДВИГ КОЈИ СЕ НЕ ЗАБОРАВЉА: У Лесковцу обележена годишњица Кумановске битке

Foto privatna arhiva

Ova bitka vodila se 23. i 24. oktobra 1912. godine, a Amet Ametović je svojom dosetljivošću i muzičkim umećem „odsvirao“ kraj turskoj vladavini na centralnom Balkanu.

Tokom teških borbi uspeo je da verno reprodukuje turski trubni signal za povlačenje i uneo veliku pometnju u neprijateljskim redovima. Svirao je toliko glasno da se njegova truba čula sve do srpskih položaja kojima je ubrzo, vrativši se među saborce, „naredio“ - Juriš!

Foto privatna arhiva

Ovaj signalni trubač je neobičnim potezom pokazao da je truba bila oružje vrednije od topova u arsenalu srpske vojske, a za svoj podvig nagrađen je Karađorđevom zvezdom sa zlatnim mačevima. Amet je na svoje odlikovanje bio toliko ponosan da ga nije skidao sa revera do kraja života.

Ovom leskovačkom Romu, muhamedanske vere, nije bilo lako da ubedi pretpostavljene u efekete koje će postići svojim planom, pored ostalog, i zbog sumnje da želi da prebegne Turcima. Upornošću je uspeo da dobije saglasanost da se neopaženo uvuče u neprijateljske redove, preobučen u uniformu poginulog turskog vojnika ispod koje je sakrio svoju trubu, a sve što se posle dešavalo ispunilo je stranice slavnih i istorijskih pobeda srpske vojske.

Amet je ceo svoj život proveo u rodnom Leskovcu gde je, za svoje zasluge, od leskovačke opštine dobio posao čuvara pijace. Odlikovanje na njegovim grudima sačuvalo mu je život tokom Drugog svetskog rata, u decembru 1941. godine, kada se našao u grupi za streljanje, ali je nemački oficir među stradalnicima, tokom racije leskovačkih Roma, Srba i Jevreja, ostavio njegova dva sina. Smrt dece slomila je slavnog junaka, ali mu nikada nije ubila ponos na podvig koji je napravio. Umro je u devedesetoj godini života, a na spomeniku je s ponosom navedeno da je nosilac Karađorđeve zvezde.

Dom kulture Roma u Leskovcu je ustanovio grešku u imenu i prezimenu ovog junaka Kumanovske bitke. Mnogi misle da se on zvao Ahmed Ademović. Međutim, u međuvremenu je pronađen njegov grob sa pravim imenom i prezimenom. Ono je i na spisku nosilaca ordena na koji je Amet bio toliko ponosan.

UREĐEN GROB

U susret godišnjici Kumanovske bitke leskovački „Komunalac“ je uredio grobno mesto velikog junaka gde su danas predstavnici Doma kulture Roma, lokalne samouprave, Narodnog muzeja i organizacija civilnog društva položili vence i cveće. Najavljena je i inicijativa da Amet dobije ulicu u gradu u kome se rodio i proveo ceo svoj život.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!