TROFEJE SKUPLJAO SA VOJNIH OTPADA: Neobična kolekcija Milorada Živkovića iz Radošina kod Svilajnca (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

30. 07. 2023. u 18:30

MILORAD Živković (73), zvani Mile Zeka, iz Radošina kod Svilajnca, ima neobičnu kolekciju – vojna vozila, generatore, radio-stanice, radio aparate, magnetofone...

ТРОФЕЈЕ СКУПЉАО СА ВОЈНИХ ОТПАДА: Необична колекција Милорада Живковића из Радошина код Свилајнца (ФОТО)

Mile Zeka i "vilis MB", Foto Z. Gligorijević

Dva terenska vozila „Vilis MB“, „Kapmaljola“, Pincgauer i traktor „Man“ „šepure se“ u dvorištu ispred Živkovićeve vinkendice na imanju u potesu Vinogradi“. Iako su neka stara 80 leta, blistaju na julskom suncu, jer ih on neprestano „licka“ i glanca, pa izgledaju kao da su upravo izašla iz fabrike. Sva su u voznom stanju, a neka su i registrovana. Kupio ih je na vojnom otpadu, a onda ih je potpuno reparirao. Kupio je nove, originalne delove i, kako sam kaže, odmah šrafio čim stignu.

Iako je reč o vozilima, koja se, praktično, ne kvare, nabavio je i rezervne delove, kako bi im, ako zatreba, produžio životni vek. Oni su, zajedno sa alatom, u garaži složeni „pod konac“. Najveće mu je zadovoljstvo kada se nekim terencem provoza po okolini, kada ih ponosno izloži na skupu oldtajmera ili kada iz njih odzvanja graja dece, koju obavezno vozi kada ide u manastir Radošin.

- Kada sam pre 13 godina kupio „Vilis MB“, proizveden 1942. godine, mojoj sreći nije bilo kraja. Kupio sam krš, dve godine u inostranstvu kupovao nove delove, a onda ga je reparirao kolega iz Čačka. Ovo terensko vozilo armije SAD prvi put sam vozio 1969. godine kada sam u Novoj Gradiški služio vojn rok u protivtenkovskoj artiljeriji. Pošto sam dobio saobraćajnu dozvolu, veoma sam zahvalan armiji, jer mi je dala životno zanimanje. Ceo radni vek sam proveo kao vozač. Posle završene osnovne škole moja generacija je ostajala kod kuće, jer je bilo mnogo posla na imanjima – iskren je Živković.

Potom je kupio drugi „Vilis MB“ da bi imao rezervne delove, ali mu je bilo žao da uništi vozilo, pa je njega sam „oživeo“. Voznom parku ubrzo se pridružio i Pincgauer, austrijsko terensko vozilo, proizvedeno 1983. godine. Ovaj terenac može da izađe gde ne može nijedno drugo vozilo, ima 2.500 hiljada kubika i troši 30 litara na 100 kilometara. Kako je emotivno vezan za JNA, kupio je i Zastavu „AR 51/55“, poznatiju kao „Kampanjola“, proizvedenu 1971. godine u kragujevačkoj „Zastavi“ po „Fijatovoj“ licenci.

 

-Armija je za mene nešto posebno. Nabavio sam i uniformu. Oblačim je kada idem na skupove oldtajmera na kojima ponosno pokazujem svoja vozila. Kako sam u Austriji radni vek proveo vozeći kamion „Man“, kupio sam traktor iste marke, iako ne obrađujem imanje. Uživam dok gledam svoja vozila, a najdraže mi je što je na njima sve originalno. „Vilis MB“, na primer, bez sekire i ašova, nije „Vilis MB“. Ne postoji novac za koji bih prodao nijedno od njih – ponosno će Živković za naš list.

Radio-stanice

Pored vozila, Živković ima kolekciju radio-stanica raznih modela, proizvedenih od 1944. godine do 1990. godine, američke, engleske i jugoslovenske proizvodnje.

-Američku radio stanicu iz 1944. godine možda nema niko u Srbiji. Imam i englesku radio stanicu „DRC 320L“, magnetofone, video rekordere, radio aparat „lapaš“ „bangolipsen“, koja je najskuplja marka u Danskoj, Rup, generatore kojima su vojnici „nožno“ proizvodili struju, šlemove, gramofone … - ponosno nabraja Živković.

Uspeo da registruje "vilisa"

U vreme kada je naš sagovornik služio vojni rok, „Vilis MB“, koji je, zbog svoje svestranosti, pouzdanosti i jednostavnosti, tokom Drugog svetskog rata stekao kultni status, bilo je interesantno vozilo, a i danas je, jer nema elektroniku. Jedini elektronični uređaj je automat za migavce.

-Ima 2.200 kubika, troši 15 litara, a u rezervoar može da se sipa 55 litara goriva. Instrumenti za merenje temperature nisu u Celzijusima, već u Farenhajtima. Ima prednju vuču i sporohodne brzine, reduktore. Brisači rade na vakum, pomoću creva iz usisne grane. Bilo je problema prilikom registracije, jer originalno vozilo nije imalo pojaseve, a nije dozvoljeno ni prepravljanje vozila. Ali, uspeo sam – veli Živković za „Novosti“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu