VETAR DUVAO 353 KILOMETARA NA ČAS? Dosad nezabeleženi podatak zbunio Vrščane (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

07. 07. 2023. u 19:00

NA jednom sajtu, koji se bavi prognozom vremena, juče se moglo videti da je oko 19 časova vetar u Vršcu dostigao nezapamćenu brzinu od 98,1 metar u sekundi, odnosno 353 kilometara na sat.

ВЕТАР ДУВАО 353 КИЛОМЕТАРА НА ЧАС? Досад незабележени податак збунио Вршчане (ФОТО)

Foto: JKP Drugi oktobar

Ta informacija, koja se proširila društvenim mrežama, zbunila je mnoge Vrščane, pa se povela polemika. Dok jedni smatraju da je vrlo moguće da je taj podatak tačan, jer je vetar širom vršačkog atara tog popodneva čupao i zdravo drveće, drugi smatraju da je reč o statističkoj grešci.

U meteorološkoj stanici, koja se nalazi na vršačkom aerodromu, „Novostima“ je rečeno da taj podatak, ipak, nije tačan. Oni su izmerili da je najjači udar tokom jučerašnjeg dana dostizao 120 kilometara na sat, dok je na meteorološkoj stanici kod Vršačke kule izmereno 125 kilometara na sat.

Kojom god brzinom da je duvao, vetar je juče u Vršcu napravio ozbiljnu štetu. U selu Vatin je oborio drvo visoko 18 metara, pala je i vrba na putu za selo Mesić, kao i više zdravih stabala i velikih grana u Gradskom parku. Stradali su i pšenica i suncokret.

U Vršcu je, inače, zabeležen i najjači udar košave u našoj zemlji. Bilo je to 1987. godine, kada je izmereno da se kretala 173 kilometara na sat. I u februaru 2014. godine je zabeleženo da je duvala 170 kilometara na sat.

Zabeleženo je i da je prevrnula šleper u toku vožnje, avion koji je žicama bio privezan za ubetonirane stubove, vidikovac na Guduričkom vrhu, kao i stari repetitor na vršačkom bregu…

Porušena stabla i krovovi kuća, uništeni automobila i odneti šeširi više se i ne broje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO OKO 2 SATA LETA OD VAS: Nikad povoljnije letovanje na afričkom Mediteranu!