UMOR I BRZINA KVARE LETOVANJE Patrola "Novosti": Auto-putem od Subotice do Beograda tokom vikenda prođe i do 40.000 vozila dnevno

Lj.P.

09. 07. 2023. u 09:04

PRUŽIO se vojvođanskom ravnicom auto-put od Subotice preko Novog Sada do srpske prestonice, a od prvih letnjih dana i sezone godišnjih odmora, saobraćaj je gušći nego obično. Kada dođe vikend, e, onda, na njemu je zaista "reka" vozila.

УМОР И БРЗИНА КВАРЕ ЛЕТОВАЊЕ Патрола Новости: Ауто-путем од Суботице до Београда током викенда прође и до 40.000 возила дневно

Foto: Lj. P.

Po putnicima i njihovom prtljagu se vidi da su se zaputili na letovanje i da jedva čekaju da stignu. Reporter "Novosti" je sa patrolom saobraćajne policijske ispostave na ovom državnom putu prvog reda, proveravao ponašanje vozača, da li se pridržavaju saobraćajnih propisa i da li im je eventualno potrebna pomoć na drumu, te da li ima gužvi na putu.

Zvezda upržila, pa na otvorenom, gde nema hlada, baš i nije prijatno, ali bezbednost na putevima je saobraćajcima najvažnija i žele da svako živ i zdrav stigne tamo kuda je naumio.

Foto: Lj. P.

Promiču automobili, kamioni, autobusi, a po registarskim tablicama vidi se da ih ima sa raznih strana. Iz zemalja zapadne Evrope, nordijskih država, a organizovane ture autobusima najčešće su iz Poljske, Slovačke i Češke.

- Ovim putem dnevno prođe oko 30.000 automobila, sa našim, ali i stranim tablicama,

a u dane vikenda i do 120.000, što je u proseku četrdeset hiljada dnevno - predočava nam podatke Dejan Milojević, komandir Saobraćajne policijske ispostave na državnom putu od Subotice do Beograda.

Foto: Lj. P.

- Od polovine maja, vožnja ovim putem je mnogo komotnija i udobnija, jer je otvoreno još šest novih traka, pa ih za naplatu drumarine sada ima 17 ukupno. Saobraćaj je, dodaje naš sagovornik, zbog toga mnogo rasterećeniji, ali, ipak, kontrole su svakodnevne, 24 sata. Saobraćajci proveravaju da li se poštuje propisana brzina od 130 kilometara na sat. Upravo je prekoračenje brzine na prvom mestu liste prekršaja koje vozači najčešće prave.

Zajednička kampanja

MUP, Agencija za bezbednost saobraćaja, JP "Putevi Srbije" i "EKO Srbije", pokrenuli su kampanju "Vozi odmoran", tokom koje će svakom ko ulazi u našu zemlju biti predočena osnovna pravila o brzini, odnosno o ograničenjima, u naselju, van naselja, na moto-putu i auto-putu, a na letku štampanom na četiri jezika, srpskom, engleskom, nemačkom i turskom, sadržani su najvažniji propisi i saveti.

- Dobar dan, vaše isprave molim - ljubazno će saobraćajac vozaču kola subotičkih oznaka, koji se sa porodicom uputio na more. Posle kraćeg dijaloga sledi pozdrav: - Sve je u redu, srećan put!

Vozači su pod "lupom" saobraćajaca i kada je reč o alkoholu, a za prvih šest meseci na ovom putu otkrili su dva slučaja nasilničke vožnje, kada su vozači imali više od dva promila alkohola u organizmu. Nekažnjeno ne prolaze ni slučajevi nevezivanja pojasa, a takvih je bilo 642. Na policajčev znak "stop" zaustavljaju se kola za čijim je volanom dama. Kontrola dokumenata je pokazala da je sve u redu, ali, ipak, odlučuju da je testiraju na prisustvo narkotika. Aparat je pokazao da nije pozitivna, odnosno da nije pod dejstvom neke droge pa je, uz srdačan pozdrav, nastavila vožnju.

Foto: Lj. P.

Vrućina i višesatna vožnja izazivaju umor, pa saobraćajci vozačima na auto-putu dele i savete da se odmore, da češće prave pauze, a na svakih 20 do 30 kilometara postoje benzinske pumpe sa odmorištima.

Vožnja u kontrasmeru

SAOBRAĆAJCI su na ovom drumu otkrili i slučaj vožnje u kontrasmeru, kada je vozač, od mosta kod Beške do Kovilja vozio suprotnom trakom. Kažnjen je sa 130.000 dinara, 240 sati rada u javnom interesu i na devet meseci mu je oduzeta dozvola. Jedan strani vozač je zbog prekoračenja brzine, a vozio je 240 km na sat, morao da plati globu u iznosu od 130.000 dinara, a dobio je i devet meseci zabrane upravljanja motornim vozilom.

- Kada ih zaustavimo, nekima se doslovno na licu vidi da su umorni i da im je potrebna pauza od vožnje - prepričava nam naš sagovornik sa kakvim se sve situacijama susreću. - Na svaka dva sata bi trebalo da se odmore, a umor je najprimetniji u ranim jutarnjim satima.

Foto: Lj. P.

Najveći broj njih posluša naš dobronamerni savet da naprave pauzu. Dok kontrolišu saobraćaj i otkrivaju one koji ne poštuju pravila, saobraćajci se susreću i sa raznim izgovorima zbog čega je napravljen prekršaj. Ima i onih koji su vrlo originalni u smišljanju opravdanja za kršenje pravila, ali najčešće se "vade" da su požurili zbog gužvi i vremena provedenog na granici. Kada je reč o kaznama, stranci uhvaćeni u prekršaju spremni su da je odmah plate kako bi nastavili putovanje bez dodatnih komplikacija i zadržavanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)