NAPRAVILI MU SPOMENIK PO STERIJINOM LIKU: Lekar Gavrilo Pekarović, autor prve knjige o negovanju beba, bio najbolji prijatelj našeg pisca

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

09. 07. 2023. u 21:00

PRIJATELjSTVO slavnog pisca Jovana Sterije Popovića i uglednog vršačkog doktora Gavrila Pekarovića, autora prve pedijatrijske knjige u Srba - "Čadoljub", ostavilo je dubok trag u istoriji srpske književnosti.

НАПРАВИЛИ МУ СПОМЕНИК ПО СТЕРИЈИНОМ ЛИКУ: Лекар Гаврило Пекаровић, аутор прве књиге о неговању беба, био најбољи пријатељ нашег  писца

Foto: J.J.Baljak

 Da nije bilo Pekarovićevog insistiranja, Sterija verovatno nikada ne bi napisao jedno od svojih najčuvenijih dela "Tvrdicu". Stoga je tu knjigu i zvanično posvetio svom večnom prijatelju, objasnivši u predgovoru da je ona nastala nakon njihovog razgovora o srebroljublju.

Dva srpska velikana upoznala su se 1836. godine u Vršcu, kada je Pekarović, inače rodom iz Banatskog Aranđelova, počeo da radi u vršačkoj bolnici. Bilo mu je to prvo zaposlenje nakon što je u Pešti završio medicinu. Vrlo brzo je postao piščev lični lekar i veliki prijatelj, sa kojim je imao mnogo tema za razgovor, budući da je i sam bio zainteresovan za književnost. Pre studija je pisao poeziju i, kao veliki poliglota, prevodio pesme i pozorišne komade na srpski jezik.

- Pekarović je tečno govorio mađarski, nemački, rumunski, engleski i francuski jezik, kao i latinski i starogrčki, koji su mu bili neophodni za školovanje. Njegovi prevodi su izlazili u letopisima Matice Srpske. Ipak, najznačajnije njegovo delo je "Čadoljub", stručna knjiga o negovanju dece u prvim godinama života. Napisao ju je još tokom studija, ali je izdata tek 1836. u Budimu. Iako nije originalno autorsko delo, smatra se prvom pedijatrijskom knjigom u nas - kazuje nam vršački hroničar Ivan Babić.

Uprkos činjenici da se pojedini saveti iz te knjige i danas koriste, o Pekaroviću se slabo šta može pročitati u literaturi o istoriji medicine. Generalno, o njemu se malo zna. Ipak, njegov rad nije ostao potpuno zaboravljen. Više od veka nakon njegove smrti, Društvo lekara Vojvodine je simbolično, baš 1979, kada se obeležavala Međunarodna godina deteta, postavio njegove spomenike na tri lokacije - u rodnom Banatskom Aranđelovu, ispred bolnice u Vršcu i u dvorištu Dečje bolnice u Novom Sadu.

Umro šest godina pre pisca

DO kraja života Gavrilo Pekarović je ostao u Vršcu. Umro je veoma mlad, u 39. godini. Iza sebe je ostavio šestoro dece i suprugu Saru, ćerku uglednog vršačkog trgovca Mite Nančića. Sterija je preminuo pet godina kasnije.

- Rado t` druže dižem pamjatnike, posvećujuć` tebi svoje knjige. Samo nemoj da se red izmeni, da pamjatnik ti dižeš meni - napisao je Sterija u posveti svog "Tvrdice", ne sluteći da će njegov "ljubezni prijatelj" preminuti pre njega.

- Zanimljivo je to što inicijatori ove ideje nisu mogli da pronađu nijednu Pekarovićevu sliku. Nisu znali kako je on zapravo izgledao, pa su odlučili da za izradu njegovog poprsja iskoriste lik njegovog velikog prijatelja Sterije - objašnjava Babić.

Spisak literature

ZA pisanje "Čadoljuba" Pekaroviću je poslužila knjiga nemačkog higijeničara Huflandova. Smatra se i dopunom knjige dr Konstantina Pejčića "Rukovoditelj". Ima svega 104 stranice, od kojih je na 12 napisana literatura koju je koristio - preko 80 bibliotečkih jedinica. Sadrži 46 poglavlja sa uputstvima za negovanje male dece, kako bi se sačuvala od brojnih bolesti, telesnih mana i smrtnosti.

Novac za izradu Pekarovićevih spomenika Društvo lekara Vojvodine sakupilo je prodajom njegove knjige "Čadoljub". Te 1979, prvi put su je fototipski umnožili u 3000 primeraka. Do tada su postojala samo dva primerka i to pisana predvukovskom ćirilicom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)