ŠTA JE KNJAZ MILOŠ PISAO KRALJU HAVAJA: Širi se 12-godišnji projekat "Obrenovići u muzejskim zbirkama Srbije i Evrope"

Milorad Bošnjak

26. 06. 2023. u 16:07

RAZASUTA je zaostavština vladarskih i nevladarskih Obrenovića po vasceloj Srbiji i Evropi, daleko više nego što se to pretpostavlja(lo).

ШТА ЈЕ КЊАЗ МИЛОШ ПИСАО КРАЉУ ХАВАЈА: Шири се 12-годишњи пројекат Обреновићи у музејским збиркама Србије и Европе

Jevrem Obrenović sa decom, Foto Muzej rudničko-takovskog kraja

S vremena na vreme, iz gustih magli istorije se pomole vredni neznani delovi te znamenite riznice. Bilo pojedinačno, ili kao nečija brižno čuvana zbirka dokumenata, umetnina, fotografija, stilskih predmeta...

Sve te vrednosti dostupne su za gledanje svakom, jer "staju" u riznicu jedinstvenu u Srbiji i Evropi - u višeetapni izdavački istraživački projekat "Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope". Nosilac tog dokumentarno-umetničkog projekta je Muzej rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu, uz pomoć Ministarstva kulture i opštine. Urednici su istoričarka umetnosti Ana Ranković i istoričar Aleksandar Marušić. Ta ustanova već je obelodanila sedmi deo projekta, obimnu katalošku monografiju eksponata vezanih za Obrenoviće iz zbirki čuvanih u Kruševcu, Vojvodini, Šapcu, Smederevu, Užicu, Čačku, fondova Prirodnjačkog muzeja, beogradskog Narodnog pozorišta, muzeja u Trstu, privatnih kolekcija porodice Krsmanović-Simić, Radoslava Kosanovića i Johana Nikolića u Beču. Zanimljiva je i prepiska Obrenovića sa kraljevskim dvorom dalekih Havaja u Honoluluu...!

Najnovija, sedma po redu studija projekta nije i njegova konačnica, jer se već priprema osma! Naime, pouzdani tragovi vode do novog blaga te riznice, za koje javnost još ne zna.

Pečat kneza Miloša, Foto Muzej rudničko-takovskog kraja

Tekst potpisa

- Ovaj zahtevan i kompleksan posao je u minulih 12 godina iznedrio dva naučna skupa. Na ukupno 2.210 stranica, 67 autora je kroz 69 radova, stručnoj i široj javnosti predstavilo 109 zbirki sa čak 4.908 eksponata poput delova odeće, ličnih predmeta, posuđa, oružja, nameštaja, arhivske građe, prepiske, ličnih beleški, knjiga, fotografija, umetničkih dela, odlikovanja, serija kovanog i štampanog novca, novinske i druge propagande... I sedmi tom studije čine prilozi sa informacijama o ustanovama i pojedincima koje tretiraju baštinu ove dinastije, podaci o istorijatu kolekcija, načinima dolaska do njih, te (f)akti koji svedoče o odnosu Obrenovića i pojedinih krajeva Srbije i Evrope - objašnjavaju kustosi Ranković i Marušić.

Svečanost ispred Miloševog konaka, Foto B. Subašić

Radovi, koji tokom 12-godišnjeg rada na ovom projektu tretiraju ostavštinu Obrenovića u Italiji, Austriji, Francuskoj, Španiji i SAD, uticali su da on zadrži međunarodni format. Ovako se, na način originalan u Srbiji i Evropi, skidaju neprozirni velovi saznanja o Obrenovićima, koje su decenijama suzbijale političke zabrane.

Radoje Janković, Foto Muzej rudničko-takovskog kraja

U sedmom tomu su skupštinske besede knjaza Miloša, koje je stručno obradio dr Radomir J. Popović. Te besede do danas nisu sve sabrane, niti su bile predmet posebnog izučavanja. Dr Jelena Jovanović Simić nas vodi tajanstvenim putevima revolverskih projektila iz atentata na kraljevski par Obrenović 1903. Obdukcija tela kralja Aleksandra i kraljice Drage vršena je po pravilniku koji je sačinio dr Eduard Mihel. Sanitetsko odeljenje Ministarstva unutrašnjih dela naredilo je dr Mihelu i dr Demostenu Nikolajeviću da "sekcije izvrše i protokole podnesu". Obdukcije su izvršene u dvoru na bilijarskim stolovima... Sačuvani su i u ovom tomu prikazani sudbonosni kuršumi, izvađeni iz beživotnih tela kraljevskog para.

Unutrašnjost konaka, Foto Z. Jovanović

Javnost malo ili nikako ne zna za komunikacije Obrenovića sa - vladarima daleke ostrvske države u Pacifiku! Tome je posvećen rad "Kraljevska prepiska Havaja i Srbije - Nalazi iz Arhiva kraljevskog dvora u Honoluluu" čiji autor je dr Višeslav Simić, prof.

Univerziteta Tehnolokiko de Montrej u Meksiku. Havajska plemena su 1795. okončala svoj proces ujedinjenja u jednu državu a Kraljevina Havaji proglašena je 1810. pod vladarem zvanim Usamljenik - Kamehameha Prvi Ujedinitelj. Kraljicu Liliuokalani Amerikanci su svrgli 1893. Dotad, ta je država imala 90 diplomatskih predstavništava u svetu!

DOKAZI Koverta sa kuršumima Majskog prevrata, Foto Muzej rudničko-takovskog kraja

- Tokom stogodišnjeg trajanja, dve havajske vladajuće loze uspele su da uspostave prepisku i razmenu državničkih dostojanstava i priznanja sa jednom isto tako novom državom i njenim krunisanim prvacima, koji su kao i havajski žarko želeli da se uključe u svetske tokove. Srbija, ta nova država postala je, kao i Kraljevina Havaji, priznata, suverena.

Dr Eduard Mihel i dr Demosten Nikolajević, Foto Muzej rudničko-takovskog kraja

Ipak, kao i druga dinastija Havaja, i druga dinastija Srbije je na kraju bila svrgnuta. Iz tog doba je važna prepiska sačuvana u arhivu kraljevskog dvorca Iolani u Honoluluu, kao i razni dokazi o sponi dve veoma udaljene kraljevine. Kralj Milan 22. marta 1882. piše havajskom suverenu Davidu Kalakaui - nalazi dr Simić. Opširnom korespodencijom, ugovorena je i razmena diploma i ordena, a juna 1883. u Beograd stiže diplomata Kurtis Iaukea, prijateljstvo kraljevina jača.

OMILjENA Portret kraljice Natalije u Trstu, Foto Muzej rudničko-takovskog kraja

Širok opseg

- OVO je znalački skrojen tom, širi opseg disciplina koje su se do sada bavile dekonstrukcijom nasleđa dinastije Obrenović. Arhivistika je dala svoj doprinos u rasvetljavanju manje poznatih prepiski, beseda - smatra dr Igor Borozan, prof. Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Publikacija godine

PRVI tom zbornika ovog projekta, od Nacionalnog komiteta Međunarodnog saveta muzeja (ICOM) dobio je nagradu "Publikacija godine". Izazvao je odlične reakcije publike, koju zanima nepoznata dinastička istorija, kao i stručne javnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!