KAKO JE RAKIJA IZ TROPONJA STIGLA DO JELISEJA: Ko je Slađana koja je darivala rakijom francuskog predsednika Emanuela Makrona (FOTO)

G.Čvorović - Od stalnog dopisnika: PARIZ

16. 05. 2023. u 16:31

Čovek rakiju pije da tugu razbije, uz čašicu srce je veselije. Ova rimovana poruka nalazi se na postolju s drvenim burencetom, uz bocu obavijenu svilenim koncem u bojama srpske zastave, i magnetom u obliku Šumadinca, koje je predsednica Svesrpske zajednice Francuske Slađana Stamenović nedavno, na Dan primirja u Drugom svetskom ratu, poklonila francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

КАКО ЈЕ РАКИЈА ИЗ ТРОПОЊА СТИГЛА ДО ЈЕЛИСЕЈА: Ко је Слађана која је даривала ракијом француског председника Емануела Макрона (ФОТО)

FOTO: Privatna arhiva

Ne znamo da li će Makron koristiti ove narodne mudrosti, i u kojim prilikama, da li da razbije tugu, ili da razgali srce, ali je gest Stamenovićeve, svakako, ostao zabeležen. Snimci kruže društvenim mrežama i svedoče o srdačnosti kojom je francuski šef države primio ovaj, i neke druge poklone, iz ruku Stamenovićeve.

- Drago mi je što se predsednik osmehnuo. Prirodno, ne samo zbog fotografije. Onako, iz duše – kaže naša sagovornica koju je Makron izveo sa tribina, porazgovarao s njom i slikao se, sada već kao sa starim znancem.

Slađana Stamenović (54) je poreklom iz sela Sedlara, kod Svilajnca. U Francuskoj živi praktično ceo svoj život, najpre do sedme godine s roditeljima, da bi se kasnije ponovo ovde doselila daleke 1983. Po zanimanju je frizerka, ali je pandemija kovida, koji je rasterala mnoge mušterije, primorala da se prekvalifikuje. Trenutno radi na kontroli proizvoda u jednoj pariskoj firmi za proizodnju pleksiglasa.

Na ceremniji obeležavanja Dana primirja kod Trijumfalne kapije naročito je bio primetan njen izgled, u francuskoj uniformi koju nosi kao zastavnica na ceremonijama kod Večne vatre i u drugim svečanim prilikama.

- Na kapu uvek stavim srpski grb. Smatram da je to neophodno, jer sam Srpkinja – ističe Stamenovićeva.

Učestvovala je na proslavama širom Pariza, bila na svečanom ručku i među zvanicama na tribini. Kada je prošao predsednik, dozvala ga je i predala mu suvenir koji je specijalno za ovu priliku kupila u Svilajncu. Prethodno je flašu napunila porodičnom rakijom.

- Pekli su je u dvorištu kuće majčinih roditelja u selu Troponju – otkriva nam Slađana.

Bila je jedina koja je darivala francuskog predsednika. Drugi nemaju taj običaj. Ona misli da je lepo pokloniti mu nešto, da se priseti Srbije koju je posetio i odakle nosi lepe uspomene. I prošle godine mu je poklonila istu rakiju, u čuturici, sa srpskom šajkačom kao zatvaračem, i bronzanim grbom Srbije. Na pitanje da li misli da će Makron gucnuti poklonjenu "ljutu", kaže:

- Mislim da hoće! Dala sam je nekim oficirima kod Trijumfalne kapije 11. novembra, rekli su mi da su je probali i da su oduševljeni. Verujem da će biti i Makron.

I na bocama koje su dobili oficiri, nalazi se ime Srbije. Da im ostane uspomena od Srba, kad popiju rakiju.

- Svi oni odlično znaju šta se dešavalo kod nas. Oficiri s kojima sam razgovarala kažu mi da nije pravedno to što je učinjeno Srbiji, i sa bombardovanjem, i sa Kosovom. Mnogi od njih znaju i bar nekoliko reči na srpskom. Uvek me pozdrave sa "dobar dan".

Kada je za Dan pobede pošla na Trijumfalnu kapiju, Slađana Stamenović je sa sobom ponela i petnaestak ofarbanih jaja, preostalih od Usrksa. Dala ih je i državnoj sekretarki za ratne veterane Patrisiji Mirajes, koja je dobila i džem od šipuraka, zbog čega je zagrlila Slađanu. Ostatala jaja je razdelila znatiželjnoj deci koja su se zatekla na tribinama.

- Nikada posle Uskrsa ne bacim jaja. Podelim ih kasnije francuskim prijateljima. Kod kuće imam neka koja su stara više godina. Postanu lagana i smatram da su takva jaja sveta.

Uskršnja jaja su, naravno, dobili i predsednik Makron i njegova supruga Brižit, čak i članovi Makronovog obezbeđenja. Francuski predsednik je uz osmeh upitao Stamenovićevu šta da radi s njima.

- Čuvajte ih, da vas podsećaju na Srbiju – odgovorila mu je Slađana.

FIRMA JOJ IZLAZI U SUSRET

Slađana Stamenović često učestvuje na zvaničim ceremonijama, sa srpskom zastavom.

- U mojoj firmi imaju puno razumevanja. Tražim slobodan dan, ili izostanak nadoknadim kasnije prekovremenim radom. Uvek mi izlaze u susret – kaže ova Srpkinja iz Pariza.

FOTO: Privatna arhiva

Rakija za Makrona

FOTO: Privatna arhiva

Slađana Stamenović predaje poklon francuskom predsedniku

FOTO: Privatna arhiva

Slađana Stamenović sa državnom sekretarkom Patrisijom Morajes

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024