U ADAŠEVCIMA KOD ŠIDA OBELEŽENO 78 GODINA OD PROBOJA SREMSKOG FRONTA: Pečat srpskog antifašizma

S. KOSTIĆ

13. 04. 2023. u 13:58

POLAGANjEM venaca i odavanjem pošte nastradalima, kojima je služen pomen u crkvi, juče je u Spomen-kompleksu u Adaševcima kod Šida obeleženo je 78 godina od proboja Sremskog fronta. Državnu ceremoniju predvodio je Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

У АДАШЕВЦИМА КОД ШИДА ОБЕЛЕЖЕНО 78 ГОДИНА ОД ПРОБОЈА СРЕМСКОГ ФРОНТА: Печат српског антифашизма

Ministarstvo za rad

Bitka vođena na prostoru između Dunava i Bosuta počela je u zoru 12. aprila 1945. Označila je okončanje Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije, a tokom 175 dana borbi, koji su prethodili proboju, poginulo je oko 13.500 boraca NOVJ, uglavnom mladića iz Srbije i Crne Gore. Tačan broj poginulih, međutim, nikada nije utvrđen.

Obraćajući se prisutnima, ministar Selaković je naglasio da su na Sremskom frontu nemački okupatori i njihovi "najverniji sinovi" doživeli presudan udarac.

Opština Šid

Polaganje venaca

- Činjenica je da je na Sremskom frontu nacistički okupator zajedno sa najvernijim sinovima koji su još 1941. izdali zajedničku državu i formirali svoju kvazi-državu doživeo potpuni i presudni udarac i slom. Upravo ovde na Sremskom frontu srpski narod udario je konačni pečat svom antifašizmu i antinacizmu kao istorijskom opredeljenju generacija i pre i posle Sremskog fronta - kazao je Selaković. 

SAHRANjENO 15.230 BORACA

U ALEJI izginulih ratnika Spomen-kompleksa u Adaševcima, gde je sahranjeno 13.500 naših boraca, 1.100 pripadnika Crvene armije i 630 boraca bugarske narodne armije, vence su juče delegacija Vlade Republike Srpske, potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Sremskog okruga, Grada Sremske Mitrovice, Opštine Šid, SUBNOR, udruženja boraca i veterana, predstavnici udruženja građana i diplomatskog kora u Srbiji.  

On je podsetio da je i u ovoj bici neprijatelj bio nadmoćniji kao i da su srpske snage imale najjače oružje u srcima, rodoljublju i patriotizmu, zbog čega se potomci u spomen-kompleksu okupljaju svake godine da se sete junaštva predaka.

- Jer to, uistinu, jeste junaštvo i kada prođu decenije, kada nestanu ideologije, kada izgube revolucije ostaje junaštvo, a to je junaštvo pripadnika Narodne oslobodilačke vojske Jugoslavije, najviše srpskih, ali i makedonskih partizana koji su ovde bili, i naše braće po oružju u tom trenutku pripadnika i sovjetske Crvene armije i Bugarske narodne armije - rekao je ministar.

Dodao je i da je broj poginulih strašan: najmanje 13.400 partizana i još 4.000 onih koji nikada nisu identifikovani i čija imena nikada nisu upisana.

- Dvadeset prva i Dvadeset druga srpska brigada koje su učestvovale u borbenim dejstvima sačinjene od te mladeži, imale su istorijsku ulogu ne samo da probiju Sremski front, nego i da budu prve vojne formacije koje su ušle na teritoriju nacističko-ustaške tvorevine zvane logor Jasenovac - naglasio je Selaković.

Ministar je rekao da sloboda bez dostojanstva, samostalnosti, nezavisnosti i nije sloboda.

- Srbija danas, sećajući se svoje slavne prošlosti i ratne epopeje u kojoj je nizala i žrtve i pobede u čitavom 20. veku, u 21. veku korača svesna da nas je malo da vodimo ratove, da smo te lekcije odavno prevazišli i izučili, da joj je mir preči nego išta i da je slobodu već odavno preplatila milionima svojih nevinih žrtava i onih koji su branili rodno ognjište - rekao je Selaković i dodao da Srbija danas stoji i postoji i slavi slobodu, jer je jedna od retkih država koja je i samostalna i samostalno donosi odluke, jer na svom čelu ima ozbiljnog i mudrog predsednika koji zna svaku muku, bol, patnju našeg naroda, ali i koliko je naš narod ponosan i dostojanstven. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)