OVOM TRASOM HODILI I SARMATI I AVARI: Na deonici buduće brze pruge Beograd-Budimpešta arheolozi pronašli veliku arheološku vrednost

J. LEMAJIĆ

31. 03. 2023. u 15:22

DOK neimari nestrpljivo čekaju da se zahuktaju radovi na deonici brze pruge Beograd - Budimpešta, od Novog Sada do Subotice, arheološki tim Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika iz Subotice danonoćno je radio na iskopavanjima vrednih nalazišta kod Malog Iđoša i Subotice i tako sačuvao važan segment prošlosti severa naše zemlje.

ОВОМ ТРАСОМ ХОДИЛИ И САРМАТИ И АВАРИ: На деоници будуће брзе пруге Београд-Будимпешта археолози пронашли велику археолошку вредност

foto: J.L. i privatna arhiva

Na trasi brze pruge detektovano je pet lokaliteta: četiri u Subotici (Kameniti kat, Vodice, Verušić i Azotara) i Krivaja u Malom Iđošu.

- Ono što smo zatekli ima veliku arheološku vrednost. Lokalitet u Malom Iđošu je već poznat i sedamdesetih godina tu su obavljena iskopavanja avarske nekropole, a otkriveno je 13 grobova. Ima i tragova iz vremena Sarmata i seoba naroda - kaže dr Neda Mirković Marić, arheolog konzervator, savetnik Zavoda. - Na trasi buduće pruge otkrivene su avarske kuće, delovi njihovog naselja iz 7. i 8. veka. Ovi ostaci ukopani su u delove naselja iz sarmatskog perioda, koji je bio od 2. do 5. veka. Pronađene su kuće, peći, jame za ostave, ograde i rovovi... Tu je i nekoliko grobova, a jedan upravo pripada sarmatskom periodu, grob "sa prstenom", rovo mokolo. Iskopane su ukupno je 284 arheološke celine.

NEKI NALAZI IDU U MUZEJ

RADOVI na arheološkim lokalitetima su počeli 20. decembra.

- Najpre je rađeno mašinsko skidanje humusa i detekcija arheoloških objekata, a potom i zaštitna arheološka iskopavanja. Sve ono što će biti uništeno zemljanim radovima na izgradnji pruge dokumentovaćemo, skloniti nalaze, napraviti potpunu rekonstrukciju. To će biti publikovano, predstavljeno i predato nadležnom muzeju - ističe arheolog Neda Mirković Marić. 

To ukazuje da je život na severu današnje Srbije kroz sve periode istorije bio vrlo bogat i živ.

- U kućama i jamama se nalaze svakodnevni upotrebni predmeti: najviše grnčarija koju su koristili, ostaci kostiju životinja kojima su se hranili, predmeti od obrađene kosti i roga, delovi kamenih alatki i metalnih predmeta, staklene paste, oruđa, sekire... Većina je poslata na konzervaciju kako bi se utvrdilo šta je zaista - dodaje arheolog. - Na osnovu onoga što smo istražili u Malom Iđošu jasno je da je bilo bogato avarsko naselje pored vode. Kuće su joj bile dovoljno blizu da se koristi za život, a dovoljno daleko i iznad nje da ih ne plavi. Očigledno je da su se bavili zemljoradnjom i stočarstvom, ali su i trgovali i bavili se zanatstvom, o čemu svedoče ukrasni predmeti od staklene paste i metala.

J. L./ Privatna arhiva

Neda Mirković Marić

Istražen je, takođe, deo nekropole, ali na drugoj obali reke Krivaje. Reč je o groblju koje se vezuje za Sarmate, ali ga pokretni nalazi svrstavaju u 2. i 3. vek. Tokom iskopavanja konstatovano je 10 grobnih celina, kao i osam kružnih rovova oko grobne ukope. Iz grobova potiču keramičke posude, fibule, nalazi novca, kao i oružja. Sakupljena građa jasno oslikava pogrebne rituale sarmatskog društva u ovom razdoblju. Arheološkim iskopavanjima ovog lokaliteta rukovodio je dr Perica Špehar, profesor Filozofskog fakulteteta u Beogradu.

Lokalitet "Azotara" u Subotici je takođe poznato nalazište, koje je iskopavano još za potrebe izgradnje ovog preduzeća i asfaltne baze.

J. L./ Privatna arhiva

Arheološko nalazište u Malom Iđošu

- Poznat je po sarmatskim grobovima sa prstenom, a postojale su i dve srednjovekovne nekropole. Otkriveni su delovi sarmatskog naselja sa kućama, radionicama, pećima, kao i deo nekropole - dodaje naša sagovornica. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

U NARODNU KUHINJU DOSPEO SAM IZ SVILE I KADIFE: Priča Zorana Popovića, iz Čačka, poput filmskih o milioneru koji je postao beskućnik