MOHITO TORTA: Očaravajuća poslastica neodoljivog ukusa
Mohito torta je kremasta, osvežavajuća i savršena za sve proslave.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 6 jaja
- 260 g žutog šećera
- 120 g rastopljenog putera, ohlađenog na sobnu temperaturu
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- 260 g običnog brašna
Mohito šećerni sirup:
- 150 g muskovado šećera
- 4 limete, 2 tanko isečene za vrh torte
- 75 ml belog ruma
- šaku nane, isečene na sitne komade
Za krem od limete:
- 200 g putera sobne temperature
- 400 g šećera u prahu, prosejanog
- ½ kašičice ili 1 kašičica paste od vanile
- vanilin ekstrakt
- rendana korica i sok 2 limete
Priprema:
Kako biste napravili ovu tortu, prvo napravite sirup, stavite šećer, 40 ml vode, sok od limete i beli rum u malu tepsiju. Kuvajte na laganoj vatri da se šećer rastvori, pa nakon toga kuvajte još 1 minut. Sklonite sa ringle, dodajte koricu limete i listiće nane, pa promešajte. Ostavite da se sirup ohladi, a zatim ostavite da odstoji nekoliko sati kako bi se ukusi spojili.
Zagrejte rernu na 200 C. Maslacem premažite 2 kalupa prečnika 20 cm i obložite papirom za pečenje. U metalnoj ili staklenoj posudi lagano umutite jaja, zatim dodajte šećer i ponovo lagano umutite. Stavite posudu na tiganj sa tek prokuvanom vodom, pazeći da ne dodiruje vodu. Mutite mikserom 10 minuta dok se smesa ne zgusne i ne utrostruči zapreminu.
Dodajte puter i ekstrakt vanile, pazeći da ne izbacite vazduh iz testa. Dodajte brašno u tri serije tako što ćete ga prosejati na testo, a zatim ga umešati. Sipajte testo u kalupe i poravnajte vrh. Pecite 15 minuta dok malo ne porumeni na vrhu.
Ostavite kalupe da se ohlade 5 minuta, a zatim prebacite patišpanje na žicu da se hladi. Kada se ohladi, procedite mohito sirup i obilno ga premažite četkom za kolače po vrhovima patišpanja, ponavljajući svakih nekoliko minuta dok ne potrošite dve trećine sirupa.
Da napravite glazuru od putera, umutite puter dok ne postane glatko, a zatim umutite šećer u prahu, vanilu, sok i koricu limete. Dodajte još šećera u prahu ako je potrebno. Nanesite tanak sloj glazure preko prvog patišpanja, a zatim stavite drugi preko njega. Zagladite ostatak glazure preko torte, počevši od vrha, a zatim sa strane. Ukrasite kriškama limete i servirajte sa preostalim sirupom.
(stvarukusa)
Preporučujemo

AMBASADOR TORTA: Pravi izbor za Uskrs, puna oraha i čokolade (VIDEO)
18. 04. 2025. u 10:00

POSNA KINDER TORTA: Neodoljiv ukus kome nećete moći da odolite
13. 04. 2025. u 10:00

NUKLEARNE SILE BILE NA IVICI RATA, A ONDA JE USLEDIO OBRT: "Ključan je bio poziv jednog čoveka"
U DRAMI koja je privukla pažnju svetske javnosti, američki predsednik Donald Tramp juče je na društvenim mrežama objavio da su Indija i Pakistan, nakon četiri dana žestokih sukoba duž granice, pristali na „potpuni i trenutni prekid vatre“.
11. 05. 2025. u 10:48

PANIKA U UKRAJINI: Da li je ovo znak da Putin sprema novi napad "orešnikom"?
RUSIJA će 12. i 13. maja privremeno zatvoriti vazdušni prostor iznad vojnog poligona i kompleksa za lansiranje raketa Kapustin Jar, prenosi ukrajinski odbrambeni portal Militarnyi 10. maja, navodeći mogućnost testiranja balističke rakete srednjeg dometa.
10. 05. 2025. u 12:06

"DA LI SE MAKRON DROGIRA?" Jovanino pitanje izazvalo smeh u studiju: "Kako da se nose s tolikom problemima..."
VODITELjKA Jovana Joksimović u jutarnjem programu na televiziji K1 dotakla se teme Emanuela Makrona i sporne situacije sa maramicom i sumnjom o upotrebi opijata, koja se proširila društvenim mrežama.
13. 05. 2025. u 16:57
Komentari (0)