MOHITO TORTA: Očaravajuća poslastica neodoljivog ukusa
Mohito torta je kremasta, osvežavajuća i savršena za sve proslave.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 6 jaja
- 260 g žutog šećera
- 120 g rastopljenog putera, ohlađenog na sobnu temperaturu
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- 260 g običnog brašna
Mohito šećerni sirup:
- 150 g muskovado šećera
- 4 limete, 2 tanko isečene za vrh torte
- 75 ml belog ruma
- šaku nane, isečene na sitne komade
Za krem od limete:
- 200 g putera sobne temperature
- 400 g šećera u prahu, prosejanog
- ½ kašičice ili 1 kašičica paste od vanile
- vanilin ekstrakt
- rendana korica i sok 2 limete
Priprema:
Kako biste napravili ovu tortu, prvo napravite sirup, stavite šećer, 40 ml vode, sok od limete i beli rum u malu tepsiju. Kuvajte na laganoj vatri da se šećer rastvori, pa nakon toga kuvajte još 1 minut. Sklonite sa ringle, dodajte koricu limete i listiće nane, pa promešajte. Ostavite da se sirup ohladi, a zatim ostavite da odstoji nekoliko sati kako bi se ukusi spojili.
Zagrejte rernu na 200 C. Maslacem premažite 2 kalupa prečnika 20 cm i obložite papirom za pečenje. U metalnoj ili staklenoj posudi lagano umutite jaja, zatim dodajte šećer i ponovo lagano umutite. Stavite posudu na tiganj sa tek prokuvanom vodom, pazeći da ne dodiruje vodu. Mutite mikserom 10 minuta dok se smesa ne zgusne i ne utrostruči zapreminu.
Dodajte puter i ekstrakt vanile, pazeći da ne izbacite vazduh iz testa. Dodajte brašno u tri serije tako što ćete ga prosejati na testo, a zatim ga umešati. Sipajte testo u kalupe i poravnajte vrh. Pecite 15 minuta dok malo ne porumeni na vrhu.
Ostavite kalupe da se ohlade 5 minuta, a zatim prebacite patišpanje na žicu da se hladi. Kada se ohladi, procedite mohito sirup i obilno ga premažite četkom za kolače po vrhovima patišpanja, ponavljajući svakih nekoliko minuta dok ne potrošite dve trećine sirupa.
Da napravite glazuru od putera, umutite puter dok ne postane glatko, a zatim umutite šećer u prahu, vanilu, sok i koricu limete. Dodajte još šećera u prahu ako je potrebno. Nanesite tanak sloj glazure preko prvog patišpanja, a zatim stavite drugi preko njega. Zagladite ostatak glazure preko torte, počevši od vrha, a zatim sa strane. Ukrasite kriškama limete i servirajte sa preostalim sirupom.
(stvarukusa)
Preporučujemo
AMBASADOR TORTA: Pravi izbor za Uskrs, puna oraha i čokolade (VIDEO)
18. 04. 2025. u 10:00
POSNA KINDER TORTA: Neodoljiv ukus kome nećete moći da odolite
13. 04. 2025. u 10:00
ŠTA SPREMAJU BRITANCI NA BALKANU: Specijalac održao sastanak sa vojim liderima Albanije, Crne Gore, BiH, Makedonije i Prištine
SPECIJALNI izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Karen Pirs organizovala je sastanak sa vojnim liderima Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije, BiH i samoproglašenog Kosova, koje je predstavljao zamenik komandanta KBS-a general-major Enver Čikaći.
13. 11. 2025. u 15:48
ZELENSKI ALARMIRAO EVROPU: Rusija će pokrenuti veliku agresiju na kontinent, poznata i godina
UKRAJINSKI predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da Rusija planira da pokrene veliku agresiju na evropskom kontinentu 2029. ili 2030. godine, navodeći da na to ukazuje povećana ruska proizvodnja oružja.
13. 11. 2025. u 10:54
Darko naveo ŠEST stvari o životu u Nemačkoj o kojima se ćuti: Razbio veliki mit, pa otkrio zbog čega POLICIJA ume da dođe na vrata
DARKO Tešić, koji stoji iza popularnog Instagram profila „Balkanac u Nemačkoj“ nedavno je objavio video koji je privukao veliku pažnju pratilaca, a u njemu na duhovit i iskren način deli svoja zapažanja o životu u Nemačkoj.
13. 11. 2025. u 18:15
Komentari (0)