BARON TORTA: Najlepši spoj kremastog čokoladnog fila i malina
Zamislite najsavršeniji spoj čokolade i pomalo kiselastih malina.
Foto: Shutterstock
Upravo taj ukus je nešto što Baron tortu izdvaja u moru drugih, ukusnih, kremastih i savršenih. Za njenu pripremu je potrebno malo više truda i umeća, ali rezultat je takav da vam neće biti žao što ste uložili vreme i novac. Svaki novi zalogaj predstavlja rapsodiju najlepših ukusa, a na vama je da se prepustite uživanju.
Sastojci:
za koru (peku se 4 kore):
- 4 belanceta
- 100 g šećera
- 80 g mlevenih oraha
- 20 g (2 kašike) kakao praha
za čokoladni krem:
- 16 žumanaca
- 250 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 50 g kakao praha
- 40 g pudinga sa ukusom čokolade
- 5 dl mleka
- 250 g čokolade
- 250 g putera sobne temperature
za fil sa malinama:
- 500 g smrznutih malina
- 200 g šećera
- 3 dl vode
- 2 kesice pudinga sa ukusom vanile
Glazura:
- 200 g čokolade
- 5 kašika ulja
Priprema:
Kore:
Pensato umutiti belanca, pa im dodati šećer i mutiti dok smesa ne postane čvrsta i glatka. U posudi izmešati mlevene orahe i prosejan kakao, pa sipati u belanca i sjediniti mešanjem.
U pleh (20*30 cm) sipati smesu i peći koru oko 20 minuta na 180 stepeni.
Čokoladni fil:
Žumanca umutiti sa šećerom, pa dodati vanilin šećer, kakao i puding.
Sipati malo mleka i sjediniti sve sastojke.Ostatak mleka sipati u šerpicu i sačekati da provri. U mleko sipati smesu od žumanca i kuvati na nižoj temperaturi uz mešanje oko 5 minuta.
Staviti izlomljenu čokoladu i mešati dok se čokolada ne istopi.
Krem ohladiti na sobnoj temperaturi. Dodati maslac sobne temperature i mešati dok se svi sastojci ne sjedine (po potrebi umutiti mikserom).
Krem staviti u frižider da se dobro ohladi, pa kratko umutiti mikserom.
Fil sa malinama:
Maline, šećer i 1 dl vode staviti da provri. Puding razmutiti sa 2 dl vode, sipati u maline i kuvati na srednoj temperaturi uz mešanje oko 5 minuta.
Pokriti šerpicu i sačekati da se fil prohladi.
Redosled ređanja: kora, 1/3 fil sa malinama, 1/3 čokoladnog krema… Završiti korom.
Nakon nekoliko sati što odstoji u frižideru staviti odozgo glazuru od čokolade i dekorisati po želji.
(glossy)
TRAMP DONEO ODLUKU: Povlači ambasadore i diplomate iz okruženja Srbije
ADMINISTRACIJA američkog predsednika Donalda Trampa povlači skoro 30 karijernih diplomata sa ambasadorskih i drugih visokih pozicija u diplomatskim predstavništvima SAD u svetu.
22. 12. 2025. u 10:32
RUSI ĆE NAPASTI EU MNOGO RANIJE: Veliko upozorenje iz Ukrajine, poznata godina i glavna meta
RUSIJA je pomerila svoje planove za direktnu agresiju sa 2030. na 2027. godinu, a Evropa je sve glasnija o riziku od direktnog sukoba, u kojem bi se baltičke države mogle naći pod okupacijom.
20. 12. 2025. u 09:41
KAKO DANAS IZGLEDA ALjOŠA VUČKOVIĆ Glumica objavila snimak iz pozorišta: "Veliki i dobri naš!"
GLUMICA Dragana Mićalović dirnula je pratioce objavom na društvenim mrežama, gde je podelila emotivan snimak legendarnog glumca Aljoše Vučkovića iz pozorišta. Na videu se vidi kako glumac peva na sceni.
28. 12. 2025. u 08:48
Komentari (0)