BAJDEN U OPASNOSTI? Panika u Beloj kući - Ponovo se pojavila misteriozna bolest!

Novosti online

18. 05. 2021. u 10:04

BELA KUĆA istražuje slučajeve misteriozne bolesti nakon što su krajem prošle godine dva zvaničika u Vašingtonu doživela iznenadne simptome slične onima sindroma Havana.

БАЈДЕН У ОПАСНОСТИ? Паника у Белој кући - Поново се појавила мистериозна болест!

Foto AP

Jedan slučaj dogodio se blizu velikog ovalnog travnjaka na južnoj strani Bele kuće kada je jednom čelniku iznenada pozlilo. Imao je glavobolju i nesanicu, što spada u blage simptome koji su prestali nakon nedelju dana.

Drugi zvaničnik napad je imao u blizini ulaza u Belu kuću, potvrđeno je Si En En-u od strane dva izvora. Ipak, imao je ozbiljnije simptome pa je potražio pomoć lekara.

Slučajevi misteriozne bolesti izazivaju veliku zabrinutost

Obaveštajni krugovi još uvek nisu sigurni ko ili šta uzrokuje niz simptoma nervnog sistema i mogu li se, kako kažu, nazvati napadima.

Si En En je dobio potvrdu iz više izvora da je bolest dijagnostikovana kod dvoje zvaničika Veća za nacionalnu bezbednost u novembru 2020. godine, jedan dan nakon predsedničkih izbora i jedan nedelju dana kasnije.

Inače, Havana sindrom nije nepoznanica u američkim obaveštajnim i diplomatskim krugovima. Od njega je obolelo više od 100 diplomata, špijuna i vojnika širom sveta.

Ipak, ovi slučajevi izazivaju veliku zabrinutost, a Si En En-ova priča temelji se na intervjuima s preko desetak sadašnjih i bivših zvaničnika koji su upoznati sa naporima SAD da odgovore na ove misteriozne događaje.

Kako žrtve sindroma Havana opisuju simptome?

Pet godina istražitelji se trude da objasne neobična iskustva o kojima su izveštavale američke diplomate i drugi vladini zvaničici na Kubi, u Rusiji, Kini i u drugim mestima.

Žrtve sindroma Havana opisuju iznenadnu vrtoglavicu, glavobolju i pritisak u glavi ponekad propraćene jakim šumom u ušima. Neki kažu da su simptomi prestali nakon što su se premestili u drugu prostoriju, a nakon toga se vratili na početnu poziciju. Broj slučajeva na svetskom nivou raste. "Njujork tajms" piše o više od 130 slučajeva širom sveta u proteklih pet godina.

Si En En piše da zabeleženih slučajeva ima i u Evropi, kao i da se najmanje jedna takva epizoda dogodila van SAD u protekle dve nedelje.

SAD ponudile službeno objašnjenje sindroma Havana, iako ne definitivno

SAD su u decembru prošle godine prvi put ponudile objašnjenje misterioznih simptoma koje su imale američke diplomate u ambasadi u Havani zbog čega je sindrom tako i nazvan.

Simptomi odgovaraju "efektima energije usmerene pulsirajuće radijske frekvencije", objavljeno je tada u izveštaju Nacionalne akademije za nauku i inženjerstvo.

Havana sindrom je dugo bio predmet intenzivnih spekulacija zbog prirode simptoma i lokacija ambasada Kube i Kine, kao i ćutanja američke vlade. Izveštaj iz decembra prošle godine bio je prvo službeno objašnjenje Vašingtona o misterioznoj bolesti, iako ne definitivan.

Osim što je u izveštaju pomenuta usmerena radijska frekvencija, on je ostavio otvorenim i "mogućnost više povezanih faktora, među kojima psihološke i socijalne faktore".

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!