BAJDEN PORUČIO: SAD će svetu isporučiti više vakcina od Rusije!

Tanjug

18. 05. 2021. u 08:20

SJEDINjENE Američke Države postaće arsenal vakcina protiv virusa korona za zemlje kojima je ona potrebna i isporučiti više takvih preparata od Rusije i Kine, izjavio je američki predsednik Džo Bajden govoreći u Beloj kući.

БАЈДЕН ПОРУЧИО: САД ће свету испоручити више вакцина од Русије!

Foto: EPA

- Baš kao što je bilo tokom Drugog svetskog rata kada je Amerika bila arsenal demokratije, u borbi protiv pandemije virusa korona naša zemlja će postati arsenal vakcina za ostatak sveta - obećao je on.

Prema Bajdenovim rečima, Sjedinjene Američke Države će do kraja juna isporučiti drugim državama ukupno 80 miliona doza preparata za zarazu virusom korona.

- Ovo će predstavljati 13 odsto (doza) vakcina koje će Sjedinjene Američke Države proizvesti do kraja juna. Biće više vakcina nego što je do danas poslala bilo koja druga zemlja... više nego što su poslale Rusija i Kina - istakao je američki predsednik.

- Mnogo se govori o uticaju Rusije i Kine u svetu u vezi sa vakcinama. Želimo da igramo vodeću ulogu u svetu na račun naših vrednosti - rekao je Bajden.

- Nećemo koristiti svoje vakcine kako bismo druge zemlje zadužili - rekao je američki predsednik.

Novi napori u borbi protiv kovida

Sjedinjene Američke Države nameravaju da, zajedno sa drugim „demokratijama sveta“, pokrenu dodatne multilateralne napore u borbi protiv širenja novog virusa korona, koji predviđaju proširenje kapaciteta za proizvodnju vakcina na američkom tlu na račun zajedničkih finansijskih sredstava, rekao je Bajden.

- Tokom narednih nedelja, radeći sa svetskim demokratijama, koordiniraćemo multilateralne napore usmerene na okončanje trenutne pandemije. Očekujem da ću objaviti napredak u ovoj oblasti na junskom samitu G7 u Velikoj Britaniji, u kojem planiram da učestvujem - naveo je američki lider.

Prema njegovim rečima, „prevazilaženje ove pandemije na globalnom nivou prevazilazi mogućnosti bilo koje pojedinačno uzete države, čak i Sjedinjenih Američkih Država. SAD će nastaviti da doniraju višak zaliha (vakcine) čim se one pojave. Međutim, to neće biti dovoljno“, rekao je Bajden.

- Moramo da uložimo potpuno nove napore, koji predviđaju rad sa farmaceutskim kompanijama i drugim državama-partnerima, da bismo značajno proširili zalihe (vakcina) i izgradimo, uglavnom ovde u SAD, vrstu kapaciteta koji će pomoći u borbi protiv pandemije u celom svetu, stvarajući ovde radna mesta i pomažući da se spasu ljudi u inostranstvu - uveren je šef države.

On je dodao da će „za to trebati više vremena nego za trenutni posao donorskih isporuka vakcine iz postojećih zaliha.

- I tražićemo od drugih zemalja da pomognu u pokrivanju dela ekonomskih troškova takvih napora - rekao je Bajden.

- Ali posledice (takvog rada) biće dugoročnije i značajnije - smatra predsednik. 

- Sprovođenje ovog (plana) pomoći će nam da pobedimo pandemiju - zaključio je Bajden.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega