NOVI SOJEVI VIRUSA STALNA SU PRETNJA: Srpski epidemiolog upozorava - vakcina jedini spas da se ne razbukti epidemija

Dragana Matović

16. 05. 2021. u 13:00

Na Sejšelima, koji su u potpunosti vakcinisali veći deo svog stanovništva protiv virusa korona, bukti epidemija.

НОВИ СОЈЕВИ ВИРУСА СТАЛНА СУ ПРЕТЊА: Српски епидемиолог упозорава - вакцина једини спас да се не разбукти епидемија

Foto: Depositphotos

Arhipelag u Indijskom okeanu, koji ima oko 98.000 stanovnika, sa 63 odsto vakcinisanog stanovništva na prvom je mestu u svetu, prema Blumbergovim podacima, po broju vakcinisanih.

Dr Radmilo Petrović, Foto: Arhiva

Mere, koje uključuju zabranu mešanja domaćinstava i rano zatvaranje barova, dolaze čak i kad je država u potpunosti vakcinisala više od polovine svoje odrasle populacije sa dve doze vakcina protiv opakog virusa. Vakcinacija u ovoj zemlji je počela u januaru, kada je stigla donacija kineskih vakcina iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Od tada je ova država nabavila i druge vakcine.

Na pitanje šta bi moglo da stoji iza "povratka zaraze", epidemiolog dr Radmilo Petrović objašnjava:

- Epidemija može da se razbukta bez obzira što je većina stanovnika vakcinisana, naročito ako dođe novi soj virusa. Vakcinisanima se smatraju ljudi koji su dobili najmanje dve doze, a s jednom dozom znači da je počela vakcinacija. Malo je informacija na osnovu kojih možemo da donesemo pouzdane zaključke.

VREME ĆE POKAZATI

Petrović s nestrpljenjem iščekuje rezultate istraživanja novosadskog Zavoda za javno zdravlje koja vakcina koliko štiti.

- Ispitivanja su u toku i to samo na uzorcima. Tek kad prođe deset, dvadeset, trideset meseci znaćemo koja je vakcina štitila manje, a koja više.

Petrović kaže da sličan scenario može da se dogodi i kod nas:

- Nećemo skoro da odahnemo, jer se kod nas sporo pomera broj kompletno vakcinisanih. Tek kad budemo imali više od četiri miliona stanovnika sa dve doze možemo da budemo sigurni da se epidemija neće razbuktati. Nažalost, ima mnogo bandoglavih koji neće da shvate da je vakcina jedini spas da se ne razbukta epidemija.

U Srbiji se, prema zvaničnim podacima, svakodnevno otkrije oko 1.000 novozaraženih.

- Taj broj bi trebalo da pomnožimo sa pet da bismo imali pravu sliku. Imamo više od 5.000 novih izvora zaraze koji se kreću i seju virus. Dovoljno je da uđu u zatvorenu prostoriju i da zaraze sve nevakcinisane. Od virusa korone ne može se pobeći, ali se zato može zaštititi vakcinom.

Petrović kaže da je treća doza vakcine neminovna.

- To tvrdim ne samo na osnovu poznavanja ovog virusa, već na osnovu poznavanja vakcinacija.

Nijedna vakcina nije trajala dugo bez revakcinacije, odnosno davanja treće doze. Mnoge vakcine koje su se koristile decenijama imaju tu treću dozu posle šest do 12 meseci. Čak i za najbolju vakcinu protiv tetanusa potrebna je treća doza.

Naš sagovornik očekuje da će u novembru biti potrebna vakcinacija trećom dozom.

- Imunitet postignut bilo kojom vakcinom polako opada i trebalo bi uhvatiti momenat kad on počne naglo da pada da se da ta treća doza da podstakne sledeći period zaštite. Još ne znamo ni koji je titar zaštitni, to se još istražuje - kaže Petrović, naglašavajući da je kineska vakcina "sinofarm" po njegovoj proceni najbolja, jer je pravljena od celog virusa i sadrži sve njegove proteine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN PLANINA: Ključna uloga krovova sveta