ZAHAROVA UPOZORILA: Situacija je opasna, Rusija osuđuje napade!

Novosti online

11. 05. 2021. u 21:13

RUSIJA je duboko zabrinuta opasnim razvojem situacije u sektoru Gaza i istočnom Jerusalimu i u tom svetlu poziva Izrael i Palestinu da ne preduzima korake koji mogu izazvati dalju eskalaciju napetosti, navodi se u saopštenju portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove.

ЗАХАРОВА УПОЗОРИЛА: Ситуација је опасна, Русија осуђује нападе!

Foto: EPA

Prema njenim rečima, situacija u istočnom delu Jerusalima i oko sektora Gaza i dalje je krajnje napeta.

- Moskva sa krajnjom zabrinutošću prati tako opasan razvoj događaja. Odlučno osuđujemo napade na civile, bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost. Pozivamo strane da pokažu uzdržanost i da ne preduzimaju korake koji nose opasnost od dalje eskalacije napetosti. Smatramo da je važno poštovanje statusa kvo po pitanju Svetih mesta u Jerusalimu, zapisanog u jordansko-izraelskom mirovnom sporazumu, kao i poznatih rezolucija UN, koje se odnose na taj grad - navodi se u saopštenju Zaharove.

Ona je istakla da će Rusija, kao stalna članica Saveta bezbednosti UN-a i učesnica „kvarteta“ međunarodnih posrednika za rešavanje situacije na Bliskom istoku „u saradnji sa regionalnim i međunarodnim stranama dosledno nastojati na sveobuhvatnom i stabilnom rešenju problema u skladu sa rezolucijama SB UN, koje predviđaju formiranje dve države – Palestine i Izraela koje koegzistiraju u miru i bezbednosti“.

Ruska strana precizira da je spremna da poveća napore kako bi se obnovio pregovarački proces između Izraela i Palestine, između ostalog, koristeći mogućnosti bliskoistočnog „kvarteta“ međunarodnih posrednika.

Navodi se da se danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin sastao sa ambasadorima Palestine i Jordana u Rusiji Abdelhafizom Nofalem i Halidom Šavabkeom, a sastanak je održan na zahtev ambasadora.

- Tokom razgovora ambasadori su izneli usaglašeni stav svojih zemalja po pitanju eskalacije napetosti u istočnom Jerusalimu i oko sektora Gaza. Ukazali su na nezakonitost planova Izraela da isele Palestince iz njihovih domova iz istočno-jerusalimskoj četvrti Šeik Džarah, kao i nedopustivost nasilnih akcija u kompleksu džamije Al Aksa. U vezi sa brzim pogoršanjem bezbednosne situacije iznet je zajednički stav da je neophodno prekinuti nasilje i što pre obnoviti stabilan palestinsko-izraelski pregovarački proces s ciljem pronalaska kompromisnog rešenja po svim pitanjima konačnog statusa - ističe se u saopštenju.

Takođe je saopšteno da je rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo duboku zabrinutost ambasadoru Izraela u Moskvi Aleksandru Ben Cviju zbog eskalacije napetosti oko sektora Gaza i istočnog Jerusalima, navodi se u saopštenju nakon sastanka ambasadora sa Veršinjinom.

Ruska strana je naglasila da je važno da se što pre okonča nasilje, kao i bilo kakva dejstva koja prete daljom degradacijom bezbednosne situacije.

Sastanak je održan na molbu izraelskog diplomate.

Izrael je danas pojačao vazdušne udare na Gazu, ali rakete pogađaju već drugi dan za redom i izraelske gradove.

Izraelski mediji javljaju da je oko 630 raketa ispaljeno iz pravca Gaze ka Izraelu. Prema izveštajima izraelske strane presretnuto je 90% projektila koji su išli ka naseljenim reonima.

U sukobu koji se rasplamsava do sada je poginulo najmanje 28 Palestinaca i dvoje Izraelaca.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024