POPUŠTANJE MERA U ENGLESKOJ: Britanski premijer dozvolio oprezno grljenje

Tanjug

10. 05. 2021. u 20:52

BRITANSKI premijer Boris DŽonson dao je zeleno svetlo za "oprezne zagrljaje i posluživanje piva u pabovima" nakon višemesečnih strogih ograničenja, pokrećući sledeću fazu ublažavanja zaključavanja u Engleskoj.

ПОПУШТАЊЕ МЕРА У ЕНГЛЕСКОЈ: Британски премијер дозволио опрезно грљење

Foto: AP

Vlada je u februaru najavila plan od četiri koraka za postepeno ublažavanje socijalnih ograničenja, a sledeća faza trebalo bi da stupi na snagu sledeće nedelje.

DŽonson je rekao da će vlada omogućiti porodicama i bliskim prijateljima da sami donose odluke o socijalnim kontaktima, ali je pozvao ljude da ne odbacuju oprez i rekao da je držanje distance obavezno na radnim mestima, u prodavnicama i restoranima, prenosi Rojters.

- Ovo otključavanje predstavlja veoma značajan korak na putu ka vraćanju u normalu i uveren sam da ćemo moći da idemo dalje - rekao je DŽonson na konferenciji za medije.

Ponovno otvaranje odnosiće se samo na Englesku, a poluautonomne vlade Škotske, Severne Irske i Velsa utvrdiće svoja pravila.

Glavni medicinski zvaničnici u zemlji takođe su danas snizili nivo upozorenja za kovid-19, što znači da epidemija cirkuliše, ali prenos više nije visok ili eksponencijalno raste.

U njihovom saopštenju se navodi da su socijalno udaljavanje i brzo uvođenje vakcine pomogli da se naglo smanje slučajevi korona virusa i svakodnevni smrtni slučajevi.

- Međutim, kovid i dalje cirkuliše i ljudi svakodnevno dobijaju i šire virus, tako da svi moramo i dalje biti na oprezu. Ovo je i dalje velika pandemija na globalnom nivou - upozoravaju stručnjaci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ČUVAR TAJVANSKOG NEBA: Tien-Kung 3 - domet 200 km, uništava više ciljeva odjednom